Mooi weer en mooie dagen

Wat doen we toch leuke dingen met school. Vandaag gaan we naar Arøs. Het museum van Århus. Dit museum staat vooral bekend om de regenboog waar je doorheen kan lopen bovenop. Maar we beginnen in de kelder. Daar zijn bijzonder exposities die je kunt ervaren, dus ruimtes met bepaalde lichten en geluiden. De storm ruimte is een favoriet. Daarna gaan we naar de regenboog. Dus vanaf verdieping -1 heel veel trappen op naar verdieping 10.

Bij elke stap in de regenboog heeft de stad een andere kleur. De zon schijnt door de gekleurde ramen waardoor het nog mooier wordt. Ze zeggen wel dat je de wereld in meer kleur ziet als je gelukkig bent

De andere verdiepingen staan vol met mooie kunst en exposities. Kunst die je kunt beleven en kunst waar je uren naar kan kijken. Er is zo veel te zien dat we niet genoeg tijd hebben om alles te bekijken. Aan het einde ruil ik mijn dag ticket in voor een jaar abonnement. Nu kan ik er zo vaak heen als ik wil! Een van de schilderijen heette het droom raam. Een meisje kijkt door het raam naar buiten de natuur in. Waar alle dromen kleur hebben en het iets prachtigs is om naar uit te kijken. Wat voelt het toch fijn dat ik hier mijn dromen waar kan maken.

Het is een prachtige dag met mooi weer, we lunchen dan ook buiten in de zon aan het water.

Een deel van mijn klas gaat wakeboarden. Ik ga mee om te kijken. Als het eerste groepje van 4 beneden bij het water staat en ook de 2e groep hun pakken heeft aangedaan wil ik het toch wel gaan proberen!

Alle wetsuits zijn nog nat en daarom ook wat koud, als ik het pak aanheb voelt het helemaal echt. Nu ga ik het ook gewoon doen! In het water het touwvasthouden en wachten tot het je vooruit trekt. Over het water schieten en zout water happen, snelheid en moeilijkheid en blijheid tegelijk.

Als we teruglopen zien we pas dat dit water vol zit met kwallen. Gelukkig heb ik die niet gezien voor dat ik het water in ging.

Het feest is nog niet afgelopen want we gaan de stad in voor koffie en taart! De rest gaat naar huis maar ik blijf, over een uurtje komen namelijk mijn huisgenoten naar de stad om uit eten te gaan. Op deze prachtige dag is het geen probleem om door de straten vol gezelligheid en kleur te lopen. De kleurrijke huizen krijgen nog meer kleur door de bloeiende bloemen en de mensen die voor hun huis op de stoep zitten met hun buren te praten. Iedereen geniet van de dag.

Het is een verstopt restaurant met oude deuren en en trap omhoog. Dan stappen we een gezellig café binnen. Het is een vegan cafe die veel strijd voor het klimaat en duurzaamheid. Alles binnen is dan ook ingericht met 2de hands spullen. Tussen de live muziek door leren we elkaar beter kennen en spelen spelletjes. Het is erg gezellig, helaas kon niet iedereen, want eigenlijk woon ik met 12 anderen.

Het lastige van met 12 mensen in een huis wonen is dat je soms geen idee hebt van wie spullen zijn. Sinds ik er ben staat de gezamenlijke ruimte vol met rommel, meerdere kasten, tassen, heel veel dekens en zelfs een bed. Maarja is dat van iemand die er woont of iemand die ging verhuizen en daarna al zijn spullen hier heeft achtergelaten. Je kan het niet weg gooien als je niet weet van wie het is. Dit weekend staat het er al 3 weken dus besluiten we alles uit te zoeken en op te ruimen. Goede invulling van een regenachtig weekend.

Gelukkig regent het niet het hele weekend. Als de zon onder gaat gaan we naar het centrum. Onder de prachtige roze en oranje lucht lopen we door de straten. We zijn opzoek naar de lichtjes. Door de stad zijn verschillende kunstwerken van lichtjes te zien. Het hoogtepunt zijn de letters I♡ Light, helemaal van oude lampen gemaakt. De lampen knipperen met de muziek mee. De muziek geeft rust en laten alle zintuigen werken. Je ziet de maat van de muziek door het knipperen van de lampen. Het hart in het midden klopt en hoort niet alleen maar voelt ook het kloppen van het hart.

Met mijn studie zijn we veel bezig in de natuur en werk je veel in groepjes, een van de huiswerk opdrachten is door de natuur wandelen en zo veel mogelijk foto’s maken van verschillende platen in een gebied. Zo kun je een kaart maken en duidelijk krijgen wat er allemaal in dat gebied voorkomt. Het is ook nog eens een heerlijke zonnige dag om een wandeling te maken, maar dan met wat extra aandacht voor de natuur.

Zoals ik al eerder zei woon ik met 12 mensen in dit gebouw. Elke week zijn er 2 kamers aan de beurt om schoon te maken, bijvoorbeeld kamer 1 de keuken en kamer 2 de gemeenschappelijke ruimte, de week daarna maakt kamer 3 de keuken schoon en kamer 4 de gemeenschappelijke ruimte. Deze week moet ik de keuken schoonmaken. Elke dinsdag is er schoonmaak controle en als iets niet goed schoon is maken ze het zelf schoon en in totaal kun je daar wel 300 euro voor betalen. Deze week moet ik de keuken schoonmaken. Dat is best lastig plannen want je kan pas goed schoonmaken als iedereen heeft gekookt. Als er bijvoorbeeld etensresten in de wasbak liggen tijdens de controle moet je daar 15 euro voor betalen. Dat betekent dus de laat in de avond heel wat uren in de keuken staan, normaal als ik uren in de keuken sta krijg ik er lekker eten voor terug en nu alleen droge handen en vermoeidheid. Maar wel een schone keuken natuurlijk 🙂 Hieronder de checklist en wat je anders moet betalen.

Vogels fluiten de morgen voelt fris aan. De mist en douw verdwijnen langzaam met de opkomst van de zon. De zon brengt warmte met zich mee voor een nieuwe goede dag.

Deze ochtend sta ik zo vroeg op omdat ik een afspraak heb om mijn Deense persoonsnummer te krijgen en dan krijg ik ook een huisarts aangewezen. Een langzaam en soms best moeilijk proces maar het is allemaal gelukt!

Na de afspraak is het tijd om de natuur in te gaan. Vandaag is weer een wonderday. Het groepje dat het heeft georganiseerd stuurt de locatie. Wat een verassing de start locatie is de camping waar ik ook heb gestaan met papa en mama en Stijn! Wat gek om nu op dezelfde plek te zitten maar dan met mijn klas. De vorige keer dat ik hier zat wist ik nog niet eens hoe mijn kamer en van binnen uit zag en kende ik nog niemand van de mensen waarmee ik hier nu zit.

Ze hebben een hike met opdrachten voor ons georganiseerd. In de gemaakte groepjes gaan we op avontuur. Door het bos waar het natte gras mijn sokken een beetje nat maakt, we volgende de route tot we bij de opdracht komen. Veel spelletjes ken ik al door scouting en weet dus gelijk de oplossing. Weer verder door bos, heuvel op en heuvel af, in de zon en dan weer in de schaduw. Wat is het hier prachtig. Ik hoor de takken kraken en breken als ik over het pad loop en ondertussen ook het zachte geluid van de wind door de bomen. De verschillende opdrachten maken de wandeling erg leuk.

We praten met elkaar maar laten ook genoeg ruimte om naar de natuur te luisteren. In de verte hoor ik het al . De golven van de zee. Hoe dichterbij we komen hoe meer ik ook de zee ruik. Tussen de bomen door is de blauwe lucht en het blauwe water al zichtbaar.

We lopen een tijdje vlakbij de zee voordat we het strand op kunnen. Dan komen we op deze prachtige plek uit. De opdrachten aan het water zijn heerlijk rustgevend. Een ervan is een steen zoeken die je aanspreekt, daarna mediteren met de steen en als laatste een wens doen en deze met de steen mee de zee in gooien. Zodat de golven je wens mee kunnen nemen. Waar kun je nog voor wensen als je op zo’n prachtige plek bent?

Nog een heerlijk stuk wandelen en weg springen voor de golven en een paar opdrachten en dan komen we bij de camping aan. De route gaat precies langs de plek waar wij met de caravan hebben gestaan. Daar moet ik natuurlijk een foto van maken. Op de eerste foto het plekje met onze caravan en tent en op de tweede loop ik er met mijn klasgenoten langs. Toevallig stonden er nu ook Nederlandse mensen. Een bijzondere manier om de wonderday af te sluiten.

Nu het elke dag mooi weer is moeten we daar gebruik van maken. Na een lange dag op school gaan we naar het strand. De zee is wel erg koud om in te zwemmen maar door de zee lopen is ook erg leuk en verfrissend!

Binnenkort gaan we met school op kamp. Daarvoor moet veel geregeld en overlegd worden. Na een vermoeiende intensieve dag op school gaan we naar het strand voor al weer de derde wonderday. Deze staat eigenlijk gepland voor vrijdag maar we doen het op donderdagmiddag zodat we de vrijdag vrij zijn!

We spelen de leukste spelletjes in teams en bij elk spel dat je wint krijg je een klein stukje van een kaart. Het team waar ik in zit heeft alle spellen gewonnen! Nog even rusten en naar de zee kijken en dan is het tijd om naar huis te gaan. Thuis snel mijn spullen inpakken want deze extra vrije dag maakt een lang weekend en dat is perfect om een weekendje weg te gaan!

2 gedachten over “Mooi weer en mooie dagen

Voeg uw reactie toe

  1. Fijn om te lezen hoeveel plezier je hebt en wat je allemaal beleeft!
    Leuk dat je hierbij je zintuigen actief gebruikt, door te ervaren wat je hoort, ziet, ruikt en proeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑