Denemarken…

Klaar voor een nieuw avontuur?

Heel wat anders maar wel net zo ver buiten mijn comfortzone als al mijn andere avonturen.

Ik ga een semester studeren in Denemarken. Mijn minor heet Nature in social education. Deze studie focust zich op hoe het menselijk lichaam, de natuur, natuurervaringen, de buitenomgeving en activiteiten de persoonlijke ontwikkeling en leerprocessen van kinderen en anderen kunnen ondersteunen en hoe dit de belangstelling voor natuur, milieukwesties en duurzaamheid kan bevorderen.

Er staat een druk en interessant lesprogramma op mij te wachten!

De eerst dagen in Denemarken staan we samen op een prachtige camping aan het water. We horen het geluid van de golven en vogels. We zitten midden in de natuur. Ook de geluiden van de camping kunnen niet missen. Pannen en borden die afgewassen worden, ritsen van de tent en natuurlijk gelach. Ons eigen gelach tijdens de spelletjes in de caravan is het fijnst om te horen. Maar niks is harden dan het geluid van de regen op de tent. Storm Hans is ook in Denemarken actief. Gelukkig niet zo ernstig als in de andere delen van het land. Gelukkig blijft ons tentje met windkracht 7 nog staan.

Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding. Deze uitspraak heb ik in Noorwegen veel gehoord en past ook wel goed bij Denemarken. In zon en regen ontdekken we de omgeving. Onze camping zit aan het water met een mooie steiger maar niet ver van de camping is ook de oneindige brug. Een ronde steiger over het water. Het is ook een goede steiger om vanaf te springen vind Stijn. Wel oppassen dat je niet recht de golven in springt want die komen sneller dan je denkt.

Vlakbij is ook een groot hertenkamp. Het is daar zo leuk dat we er zelfs 2 dagen heen gaan. Je kunt ze voeren en aaien. Als je rustig blijft zitten of staan komen ze vanzelf naar je toe. Er zijn ook zwijnen maar die zijn niet zo lief dus die zitten achter een hek waar je niet bij in kan.

De steiger op de camping is een mooie plek. Voor de een een mooie plek om naar het water te kijken of foto’s te maken en voor de ander is het een mooie plek om te zwemmen. Lekker een ijsklontje worden in de Oostzee.

In de stad zelf regent het ook maar daar kunnen we lekker restaurantjes in en winkels in! Ik zie een van mijn favoriete winkels al vanaf ver. Daar moeten we natuurlijk even in! Ik ben nog druk spulletjes aan het bekijken als papa en Stijn door hebben dat dit wel een hele grote is en proberen te zeggen dat de gang doodloopt. Maar als ik wel de de hoek om loop kom ik in de grootste Søstrene Grene ter wereld! Hoera!:)

De sleutel van mijn kamer laat op zich wachten. Helaas is er wat gedoe en lijkt het niet te lukken om de sleutel te krijgen voor de fam weer naar Nederland vertrekt op donderdagochtend. Gelukkig lukt het dan toch om woensdag middag een reserve sleutel te krijgen. Eerder deze week waren we er al geweest om te kijken. Na goed speurwerk en naar binnen kijken hadden we mijn kamer al gevonden. Dus al een mooie foto gemaakt voor de kamer waar ik toen nog geen sleutel van had. Schoonmaken, spullen tillen en inrichten. Iedereen helpt mee. Wat fijn dat ik het niet alleen hoef te doen.

Dan ineens ben ik echt alleen in Arhus. Wat gek om de auto uit te zwaaien terwijl ik hier in Denemarken blijf. De eerste dagen gebruik ik om de omgeving te verkennen. Vrijdag kan ik de officiële sleutel ophalen in het centrum , best een stukje fietsen! Wat het vooral zwaar maakt is om tegen de heuvels op te fietsen. Gelukkig kom ik langs de mooiste plekken!

Deze dagen zitten vol met eerste keren, voor het eerst mijn huisgenoten ontmoeten, voor het eerst in de stad fietsen, voor het eerst koken in dit huis, voor het eerst uitvinden want de Deense teksten op de wasmachine betekenen. Dagen vol ontdekkingen en indrukken. Heel leuk allemaal maar ook vermoeiend. Een paar dagen voor de eerste schooldag spreek ik met een ander Nederlands meisje af in de stad. Er is een hele leuke markt maar we de hele middag rondkijken. Maar natuurlijk is er ook genoeg tijd om de stad te bekijken.

Daar is dan eindelijk de eerste schooldag daar. Als ik op de fiets stap is alles nog nat buiten. Het heeft net geregend. Ik begin mijn fietstocht met een oortje met muziek in. Geen twee want dat vind ik te gevaarlijk in de stad met al de auto’s. Al snel ontwijk ik wat laag hangende takken. Geen tak in mijn gezicht maar wel de frisse regendruppels die er van af komen. In de natuur fietsen is fijn. Na 1 liedje kom ik er al achter dat het veel mooier is om zonder muziek te fietsen. Alle vogeltjes zijn ook net wakker en fluiten prachtige liedjes. De grond kraakt ook als ik er overheen fiets en het gras en de bomen ruiken heerlijk na de regen. Zo kan ik rustig beginnen aan de eerste school dag.

Ik ontmoet al mijn klasgenoten en we krijgen een rondleiding door de school. In mijn klas zitten veel verschillende nationaliteiten. Super leuk om iedereen te ontmoeten. Twee van mijn klasgenoten wonen zelfs in hetzelfde huis! Ik deel een keuken en gezamenlijke ruimte met 12 anderen. Meer dan de helft van mijn klas woont waar ik ook woon. Het zijn heel veel studenten kamers bij elkaar. De eerste dag bestaat vooral uit veel praktische informatie en elkaar leren kennen. Omdat we met zoveel van onze klas dichtbij elkaar wonen spreken we de eerste avond gelijk op een van de grasvelden af om gezellig te kletsen. We proberen de weg te vinden tussen alle gebouwen en komen zo bij een spelletjes café uit waar een Deense vrouw die er al langer woont alles kan vertellen over de gebouwen en waar we wat kunnen vinden. Super handig! Hieronder een foto van de gebouwen.

Ik ben klaar voor nieuwe avonturen en nieuwe dingen ontdekken, hopelijk is Denemarken daar ook klaar voor.

6 gedachten over “Denemarken…

Voeg uw reactie toe

  1. Ha Cristel, heel leuk om te lezen! Veel plezier en wijsheid wens ik je toe! Groet, Stephanie

  2. Onderweg in de auto op de terugweg naar huis lees ik Geert jou verhaal voor. Hij heeft geen foto’s nodig om te ruiken/voelen wat je beschrijft. Zo goed verwoord je het ???? Heel veel plezier met je nieuwe avontuur! ????

  3. Leuk deze semester hier op te pakken en met de focus op de,e onderdelen. En ook bijzonder dit in Arhus te ondernemen. Veel succes en blijf je volgen.

    Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑