Hiep hiep hoera voor Noorwegen

17 mei, de verjaardag van Noorwegen.

De dag waarop je normaal wakker zou worden van alle fluitjes, muziek en gelach op staart is het deze keer wel erg stil en leeg. Geen kinder parades door de straten, geen muziekkorpsen, geen groot feest. Het is een corona 17 mei, een corona dag van de grondwet.

Even een foto van hoe 17 mei er vorig jaar uitzag in Oslo

17 mei is de nationale feestdag van Noorwegen. De Noren herdenken dat op deze dag in 1814 in Eidsvoll de Noorse Grondwet ondertekend is. Het is dus eigenlijk de verjaardag van Noorwegen. En dat wordt groots gevierd. Het is echt een kinder dag. Noorwegen wilde het niet te militair maken en heeft daarom gezegd dat er overal kinder parades door de straten gaan en dat de kinderen zo veel ijsjes en worstjes mogen als ze maar willen. Er staat zelfs dat ouders geen nee mogen zeggen als de kinderen op deze dag vragen naar ijs.

Deze dag is niet alleen belangrijk voor kinderen. Deze groep heeft ook zijn eigen speciale plek in de 17 mei parade … Het zijn de russen!

Nee niet iemand uit Rusland. Maar een student die afgestudeerd is of naar de volgende school gaat, Sine is volgend jaar een roze russ omdat ze na de zomer van de barnehage naar school gaat. Dan mag ze dus met een roze muts in de 17 mei parade mee lopen. Maaar als ze klaar zijn op de middelbare school is het helemaal een groot feest. Dan worden ze een rode of een blauwe russ, dat ligt aan de richting die je op gaat. Blauw is voor de economische kant en rood voor alle andere opleidingen. Deze leuke tradie begint al op 1 mei. Vanaf die datum lopen ze ook alleen maar in de russenpakken. Ook heeft elke russ een persoonlijk visitekaartje met de gekkste foto, een paar grappige uitspraken en je social media of telefoon nummer er op. Voor kinderen is het echt een sport om zo veel mogelijk kaartjes te verzamelen. We zijn ook al een paar keer russen tegen gekomen en toen hebben de kinderen hun kaartjes gekregen.

Sine krijgt wel 3 kaartjes!

Wat ze ook doen is een bus of auto verven en gek maken en daarmee rondrijden. Russen hebben allemaal “uitdagingen” Als ze deze halen krijgen ze een kaartje van andere russen of mogen ze een knoop in hun schouder touw leggen. Ze proberen in de tijdsperiode 1-17 mei zo veel mogelijk te doen! Op 16 mei is het de bedoeling dat je met alle bussen en autos op 1 plek verzameld en de hele nacht blijft feesten tot 17 mei. Of dat je gaat rondreizen met je auto en zo veel mogelijk uitdagingen doen. Als je maar 24 uur wakker bent! Omdat de leeftijd hier 18 is als ze klaar zijn met de middelbare school is dit vaak ook de eerste aanraking met alcohol.Waardoor het een nog gekker feest wordt. Dit is alles wat ik er over heb gehoord maar dit jaar is het natuurlijk wel anders door corona.

17 mei, en oude feestdag vol tradities dus! En ik weet al lang dat het speciaal is want vanaf het moment dat ik hier kwam in September hebben ze het er al over.

Dit wordt wel een corona 17 mei waardoor het heel anders is dan normaal en ook het weer werkt niet zo mee. Vaak is het een zonnige dag maar vandaag hebben we nog niks anders dan regen en sneeuw gezien. Niks aan te doen dus we gaan er het beste van maken! Een extra goede reden om een keer op 17 mei terug te komen en het goed te vieren.

Voor deze speciale dag hebben we ons natuurlijk goed voorbereid. Zo hebben we eerder deze week al veel versiering gemaakt. Een super lange slinger met rood wit en blauwe rondjes, de mooiste mini noorse vlaggen van strijkkralen, bloemen van strijkkralen en een echte Noorse vlag met papier snippers op karton. Het huis is al in de feeststemming, en wij eigenlijk ook al. ๐Ÿ™‚

Knutselen is niet de enige voorbereiding die we doen. Zo hebben we vrijdag al vanille, blauwe bessen en frambozen cakejes gebakken. Rood wit en blauw, de kleuren van de Noorse vlag. Op zaterdag bakken we weer een paasstol. De kinderen vonden het zo lekker dat het wel terug moest komen op deze feest dag.

En dan is het zo ver. Zondag 17 mei. De opa en oma zijn ook op bezoek. Hebben even 16 uur in hun camper hierheen gereden. Ook komt de familie uit Trondheim op bezoek.

Als ik boven kom vragen de kinderen gelijk waarom ik mijn jurk nog niet aan heb, Ik weet het zelf ook niet dus snel weer naar mijn kamer om mijn jurkje aan te doen. Het is alleen wel 3 graden en dan is een jurkje veel te koud maar met zwarte thermo kleding is het al een stuk warmer !

Er hangt zoveel spanning en enthousiasme in het huis. Iedereen begint zich langzaam om te kleden naar de prachtige traditionele jurken, de bunad. En de oma heeft deze jurken zelf gemaakt! Wow.

Bijna iedereen in Noorwegen heeft rond zijn 15e verjaardag een confirmation. Hier krijgen ze een bunad of ze krijgen geld van familie om deze te kopen. Deze speciale kleding wordt gedragen op 17 mei maar bijvoorbeeld ook tijdens een bruiloft of een doop.

En bijna niemand heeft dezelfde bunad. De kleuren en het patroon liggen helemaal aan de regio waar jij en je familie vandaan komt, soms zijn er nog speciale patronen terug te vinden van de familie zelf. Ook begin je met een paar zilverstukken maar door de jaren heen krijg je steeds meer en grotere stukken waardoor het steeds mooier en ook persoonlijker wordt.

Dan is mijn bloemetjes jurkje toch ineens wat minder mooi. Na het bewonderen van deze mooie kleding beginnen we met het voorbereiden van de brunch. Een groot wit tafelkleed met natuurlijk in het midden een Lange Noorse vlag. Noorse vlaggen hangen vandaag door het hele huis. Buiten in de straat heeft ook iedereen de vlag uit.

De strijkkralen kunst en alles wat ze in barnehagen hebben voorbereid mag niet ontbreken op tafel. Het typische Noorse feest ontbijt komt ook weer, roerei met komkommer en zalm. Maar vandaag zijn er extra veel soorten vlees en salades, zo eet ik rendier, schapen en eland worst. ( 3 verschillende) De zalm is ook weer heerlijk .

Hmmm dat was lekker! Helaas is het nog niet opgehouden met regenen dus volgen we de live tv uit Oslo. Daar staan op goede afstand kinderen van alle scholen die iets speciaals hebben uit Oslo met een vlag op het plein voor het paleis. Ook wordt er muziek gespeeld en marcherende soldaten voor het paleis langs.Op het balkon van het paleis staat de koninklijke familie te zwaaien. Het is erg indrukwekkend om te zien. om 13:00 zing iedereen tegelijk het nationale lied. Die had ik dus ook wel even kunnen leren… Het is bijzonder om te zien hoe belangrijk deze dag is voor de noren en hoe verbonden ze zich met elkaar voelen.

Nog een klein beetje regen maar om 13:30 hebben we afgesproken om met de straat een rondje om de speeltuin te lopen. Iedereen begint vanaf zijn eigen huis waardoor we alleen met onze eigen familie lopen. We zingen liedjes en zwaaien met de vlaggen. Hurra hurra hurra!

Een van de huizen heeft gezorgd voor de muziek waardoor het extra vrolijk wordt. Als we stilstaan zingen we een paar liedjes en dan is het al weer klaar. Een toppunt: Het regende niet de hele tijd toen we buiten waren ๐Ÿ™‚

Wat extra kleren aan zodat we zolang het goed weer is nog buiten kunnen spelen. Niet te lang wat er staat nog een feestmaal te wachten!

Jaja worsten broodjes en salades en aardappels en zuurkool maar vooral veel worstjes hoera! Niet te veel eten want daarna is het tijd voor nog meer lekkers ๐Ÿ™‚ De muffins, het paasbrood en een kransekake komen op tafel. Een kransekake is een typische Noorse lekkernij die gegeten wordt met speciale gelegenheden. Het zijn gestapelde ringen van amandelkoek met een laagje glazuur er over. Veel mensen pakken als eerst maar deze kun je beter als laatste pakken. Ze worden namelijk steeds groter!

Hoera de zon schijnt! Snel de kleren weer goed doen en de verande op. Tijd voor een groepsfoto. En onder al die zwarte vlekken lachen ze allemaal hoor ๐Ÿ™‚

Het mooie wat de corona 17 mei ons heeft gegeven is het samen zijn met familie. Normaal heeft iedereen zijn eigen school of opvang waarmee ze mee lopen in hun eigen stad. Omdat alle optochten niet door gaan zijn we deze keer samen. Voor iedereen in de familie is dat ook erg bijzonder

Wat er dan nog van de dag overblijft is opruimen, en stiekem wat van de taart resten snoepen ๐Ÿ˜‰

7 gedachten over “Hiep hiep hoera voor Noorwegen

Voeg uw reactie toe

  1. Leuk verhaal over deze speciale feestdag en de gebruiken. En ik heb erg genoten van de foto’s met het eten en prachtige kleding.
    Heel bijzonder om dit mee te maken Cristel!! ??

  2. Wat leuk allemaal Cristel!! Wel heel bijzonder om die andere cultuur zo mee te maken. Spek je al Noors?
    Heel veel plezier nog daar!!!

  3. Wat een leuk verhaal, heerlijk zo’n feestdag in deze tijd. En je hebt weer heerlijk gegeten. Fijn dat je nog van deze mooie dagen mee kan maken. Geniet er nog van deze laatste weken.

  4. Ik reageer wat laat. Mijn excuses.
    Maar leuk verhaal. En bijzonder die tradities. En dat velen hier aan mee doen. Maar je kunt je weken nu echt aftellen. We jammer daar het nu hier wel mooi weer is en binnenkort de langste dag die jij optimaal gaat meemaken. Nog veel plezier daar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑