Sneeuw tussen de feestdagen in

Wow Noorwegen, het voelt al zo lang geleden. Ik had nog een halve blog staan en besloot de andere helft nog bij te schrijven en heb hier nu het stuk van 28 april tot 17 mei.

Raad eens wie er weer geen tijd voor maakt om een blog te schrijven. Yes goed geraden, ik was het. Maar daar zijn we weer woohoo. best een tijdje geleden, 28 april, we waren net aan het bijkomen van een drukke koningsdag en hebben weer leuke plannen!

Rustig beginnen we de dag door in bad te gaan. Daar krijgen we weer genoeg energie van om de kamer rond te springen! Of op de nek zitten en mij de kamer laten rond springen. Nog even wat liedjes zingen en dan naar buiten. Het ziet eruit als een mooie dag. De meiden nemen allebij een poppenwagen mee, alle babys moet slapen nu. In de speeltuin wordt er druk gespeeld maar ook druk pauze genomen ๐Ÿ™‚ Lekker eten en gezellig kletsen. Het is heel grappig om te horen hoe de kinderen nu uit zichzelf nederlandse liedes beginnen te zingen.

Na bijna 3 uur in de ene speeltuin verplaatsen we naar de speeltuin voor het huis. Lekker dichtbij en er is een trampoline! Hoera voor de zon en de lange dagen. En wat is de zonsondgang toch mooi vanavond. De lucht is roze en rood, maar lang kijk ik er niet naar want het is tijd om te slapen.

Woensdag is een dag dat ze naar de barnehage gaan. In de ochtend maken we samen het brood en fruit klaar dat ze mee krijgen. Asta helpt vooral met het alvast op eten en in een blok kaas bijten.

Wat een prachtige dag. Blauwe lucht, zon en het geluid van misschien wel 1000 fluitende vogels. Vind het jammer dat ik eerst weer naar binnen moet voor het huishouden. Als dat klaar is ben ik ook snel weer buiten te vinden! Hup de berg op wandelen. Langzaam zie ik het fjord en de bergtoppen verschijnen. Ja ik hou van dit uitzicht.

Trampoline, zandbak, schommelen, liedjes zingen en vehaaltjes bedenken. Dat is hoe mijn middag er uit ziet met de kinderen. Iedereen is het er mee eens dat we met dit weer buiten gaan eten. Lekker op de veranda. Het eten is heerlijk en wat is het fijn om in de avond ook lekker rustig nog buiten te kunnen zitten

Donderdag is ook een barnehagen dag. We zijn pas welkom vanaf 8 uur maar we zijn natuurlijk al veeel eerder wakker. Daarom beginnen we de dag vaak met een boek lezen. Samen of alleen, Nederlands of Noors, het kan allemaal

Deze keer maak ik een korte wandeling door het bos voordat ik terug het huis in ga. Alleen de lekkere geur die in het bos hangt en de vogels die fluiten geven mij al genoeg energie voor de hele dag.

Het is zo fijn dat ik na het schoonmaken weer naar buiten kan. Heerlijk weer opladen in de natuur. Op de fiets naar de zee, naar het mooie paadje achter de rotswand waar bijna niemand komt omdat je vanaf de weg niet ziet dat er een pad is ๐Ÿ™‚ Het is alleen wel een schaduw plek. En nu de zon er is moeten we daar van genieten dus ik stuk nog een stukje door waar ik lekker in het gras kan liggen. Heerlijk die rustgevende geluiden van de zee en de wat minder rustgevende geluiden van de meeuwen, maarja die zijn er gewoon.

Maar toen kwam de wind, en de wind was zo hard dat ik haast niet vooruit kwam op de fiets. Ik fietste door de velden en zag op verschillende plekken een soort zand tornados over de velden gaan. Lekker ook als al dat zand ik je ogen waait.

Gelukkig waait het minder hard op de berg waar we wonen. We genieten samen van de zon op de trampoline. Lekker liggen maar natuurlijk ook fanatiek springen!

Vrijdag is het 1 Mei. Dit is de dag van de arbeid en is in Noorwegen een vrije dag. de barnehage is dicht maar ik heb lekker een vrije dag ๐Ÿ™‚ Ook is dit het begin van de russenperiode dus alle studenten zijn op straat en tot laat in de nacht horen we muziek en gepraat.

Vandaag vroeg op want we hebben grootse plannen! Fietsen op het eiland hier vlakbij. Eerst naar de boot fietsen. Omdat het de dag van de arbeid is hangt bij iedereen de vlag uit. Wat is het toch bijzonder om langs al die Noorse vlaggen te fietsen. Lars heeft de elektrische fiets met de fietskar er achter waar de kinderen in zitten en ik lekker op mijn mountainbike. Het waait hard en is best koud dus op de boot genieten we lekker van achter het raam. Wat ziet het fjord er anders uit vanaf het water! Na een 20 minutjes op de boot fietsen we het eiland Ytterรธy op.

We gaan een rondje van ongeveer 18 km doen, dat is meer dan de helft van het eiland. Gelijk vanaf de boot beginnen we al met een klim. Pff eindelijk boven… Maar oei vanaf hier zie ik dat de hele route veel heuvel op en heuvel af gaat zijn. En ook eens met tegen wind alle heuvels op!

Wauw wat een mooie natuur hier. Overal waar ik kijk is het prachtig. Het fjord, de rotsen, het groen van de natuur en het blauw van het water.Het lijkt alsof ik na elke bocht weer in een ander natuurgebied ben. Zo veel verschillende natuur is hier. Er zijn hier veel speciale planten, volgels en veel reeรซn. En jahoor! Daar achter in het veld staan ze. Yes we stoppen om even te kijken, dan kan ik ook mooi even bijkomen van de heuvel ๐Ÿ™‚ Alle grote Noorse vlaggen die langs de kust en aan de grote boerderijen wapperen maken het extra mooi. Sine vraagt wel een paar keer waarom ze hier de Noorse vlag hier gebruiken? We zijn toch in Rusland? Als je met de boot gaat ga je naar een ander land… Toch? Volgens mij geloofd ze nog steeds niet dat we gewoon in Noorwegen waren. De kinderen slapen en we besluiten om pas weer bij de boot te stoppen met fietsen. Het had van mij wel wel met wat pauzes gemogen. Maar na 2 uur heel sportief alle heuvels op fietsen en genieten van de natuur komen we weer in de haven. Dat de boot om de 2 uur gaat komt nu perfect uit. Na een paar minuten wachten staan we al weer op de boot. Oh de boot heeft haast, hij begint al te varen als we onze fietsen parkeren.. snel naar de stoelen lopen!

De leuke dag is nog lang niet afgelopen. We gaan niet in 1 keer naar huis maar maken een stop bij het stadion park. Een groot park/ speeltuin. Dan kunnen de kinderen zelf ook nog wat bewegen. Daar komen we ook de eerste russen tegen waar de kinderen kaartjes van krijgen. Thuis nog wat rondjes om de speeltuin fietsen, eten en voor mij vooral lekker uitrusten. En natuurlijk nog een harry potter film kijken in de avond, daarna is de dag echt voorbij.

Zaterdag is een regen achtige dag, jammer maar ook wel fijn want dan voelt het minder slecht om binnen te zitten. Lekker bellen met Nederland, dingen opzoeken over een vervolgstudie en spelen met de kinderen. Een prima dag ๐Ÿ™‚ Ook heb ik nu genoeg tijd om te breien en ik maak mijn sjaal af yes. Die is goed gelukt ! ๐Ÿ™‚

Nu de brei naalden weer vrij zijn kan ik met een nieuw project beginnen. Een hoofdband! De eerst paar keren gaan steeds fout en als ik voor de 5e keer wil beginnen kies ik er voor om het met een nieuw patroon te proberen. Toch maar goed dat de eerste paar keer niet lukte want deze gaat in een keer goed yes!

Zondag, de derde dag weekend ๐Ÿ™‚ Na een uitgebereid ontbijt ga ik gezellig even met de kinderen spelen, blijkbaar zag ik er niet netjes genoeg uit want ze kammen mijn haren en maken er allemaal prachtige creaties van. Maar niet te lang want dan wordt ik gebeld door mijn ouders. Sine en Asta krijgen een hele rondleiding door het huis en de tuin. Ze vinden het vooral erg bijzonder als ze de kamer van Rick laten zien dat hij nog in bed ligt.

Genoeg binnen gezeten! Op de fiets naar de boot, even wachten tot de boot aankomt en daar stappen de 2 au pairs uit Trondheim vanaf. YES gezellig eindelijk mag ik weer met mensen afspreken. Wel volgens alle regels natuurlijk. Ik geef ze een rondleiding door Levanger, we lopen langs het fjord, door het centrum, de heuvel op en we kijken bij de lange trap. We hebben net niet genoeg tijd om naar de andere kant van Levanger te lopen maar net wat te veel tijd om al naar het station te gaan. Dan maar gezellig praten ๐Ÿ™‚ Het is heel grappig en herkenbaar om met andere au pairs te praten. Het ene meisje komt uit Duitsland en de andere uit Zuid afrika. Zuid afrikaans lijkt zo veel op Nederlands, heel grappig om te horen.

Als ze na een leuke middag weer op de trein naar Trondheim stappen ga ik nog een stukje verder fietsen. naar studenten die ik ken. Op afstand hebben we buiten soep gemaakt en het was erg lekker!

In de avond zon fiets ik door de velden en langs de rivier weer terug naar huis. Het was een mooi weekend.

Het is ook al veel langer licht nu. Als ik in de nacht wakker wordt rond iets 4 uur is het al helemaal licht.

Maar zo zonnig is het niet vandaag. Als we naar de barnehage lopen regent het en als ik later op de ochtend een rondje aan het fietsen ben begint het ook weer. Het weer is iets beter in de middag maar nog steed erg grijs. Gelukkig is het wel droog dus gaan we naar de speeltuin. Alle speeltoestellen zijn natuurlijk wel nat maar toch wilt Sine het eerst zonder haar regenpak proberen

Het is best gek om met 4 mei niet in Nederland te zijn. Maar door corona is alles nu heel goed online te volgen. Op mijn kamer ga ik vanaf 7 uur de live stream kijken van de dodenherdenking op de dam. Jeetje wat een indrukwekkende verhalen in de kerk en ik voel me heel verbonden met Nederland.

Dan komt de 2 minuten stilte. Maar zo stil is het hier niet… De regen tikt tegen het raam, er rijden autos door de staat en er lopen zelfs mensen voor mijn raam langs. Al die mensen zijn vast met heel wat anders bezig. Maar vanavond herdenk ik samen met heel Nederland.

Wat een trots! Daar komen Kinke en Sybe de kransen leggen op de dam. Wauw wat gaaf en zo goed in beeld! In Noorwegen vertel ik ook vol trots aan iedereen dat 2 scouts van mijn groep bij de nationale herdenking hebben geholpen, en dat mijn broertjes als enigste scouts mochten helpen bij de herdenking in Vledder.

Dinsdag is een thuis dag. Omdat we nergens heen hoeven beginnen de kinderen met een bad. Daarna blijven we lekker lang in de badkamer zitten om nagels te lakken. Ook mijn nagels worden gelakt door de Sine en Asta of eigenlijk veel meer dan alleen de nagels mijn halve tenen en vingers zitter er onder.

Eigenlijk willen we graag buiten spelen maar het regent nog. Dan maar even wachten en ondertussen spelen met play dough en luisteren naar een luisterboek. Yes we kunnen naar buiten! Snel gaan we naar de speeltuin een stukje verder weg maar hee, daar zijn mensen die we kunnen. Het is de barnehagen groep van Sine. De speeltuin is dus al bezet en we moeten naar een andere plek. Dat was wel even lastig.

Onze volgende stop is het bos, daar kunnen we takjes snijden met het zakmes, heel spannend. Iets minder spannend maar net zo leuk is de speeltuin waar we nu zijn. Lekker schommelen en gezellig praten. Nog even 100 kinderliedjes zingen en dan gaan we weer naar huis. Daar kijken ze nog even tv terwijl ik het eten maak, en vandaag wordt het hete bliksem!

Deze avond praten we voor het eerst weer over de plannen in de zomer. Aangezien we met pasen niet naar rauland( hier wonen de opa en oma) konden gaan we dit nu in de zomer doen en ik mag ook mee hoera!

Nieuwe dag, nieuwe regen. Oh weer regen…

Een goede dag om in een nieuw boek te beginnen. Wat minder goed dat ik de rest van de dag niks anders doe dan lezen in mijn vrije uren. Achja, als het maar leuk is.

Afgelopen dagen krijg ik steeds van de groepsleiders op de barnehage complimenten over mijn Noors. Yes gaat toch wel goed dus ๐Ÿ™‚

Over 10 dagen is het 17 mei, dat betekent dat de winkels nu vol liggen met Noorse spulletjes en vlaggetjes. Eigenlijk mag ik nog niet naar de winkels door corona maar even snel in en uit om een Noorse vlag te halen vinden ze vast wel oke. Even vergeten dat die vlaggetjes best een lang stokje hebben en dus best wel uitsteken uit mijn rugzak. Nu ik toch bij het winkelcentrum ben kan ik ook wel even langs het water lopen, maar het is koud en het regent zachtjes dus ik ga snel weer terug. Als ik bijna thuis ben is het ineens weer beter, dan kan ik mooi nog even een rondje door het bos lopen.

Het wordt weer langer licht hoera! Voor de kinderen is dit wel lastig want als ze midden in de nacht wakker worden is het licht. Dat betekent toch ochtend? Daarom hebben ze nu een speciale wekker klok die om overdag een zonnetje laat zien en in de nacht sterren. Ook telt het aantal sterren af in uren. Ze komen alleen wel enthousiast vertellen dat er nog maar 2 sterren op de klok staan en later dan er nog maar 1 ster op de klok staat. Zo goed werkt het dus nog niet.

Dat was al niet een super begin van de dag maar nu is ook nog eens het bad lek! whaaa

Het is er fijn om daarna rustig een boek te lezen en lekker te knutselen! We maken alvast een feest slinger voor 17 mei! Niet veel later hebben we bedacht dat we ook 17 mei versiering kunnen maken met strijkkralen! Kleine vlaggetjes en bloemetjes. Even hard meezingen met alle Noorse kinderliedjes en dan is het tijd om naar buiten te gaan. Oja.. het regent nog steeds. Gelukkig hebben we allemaal een goed regenpak!

Op de fiets naar de speeltuin en de rest van de middag spelen . Lekker nat worden, maar als het te koud wordt toch maar naar huis. Deze keer hebben ze alleen geen zin om te gaan fietsen. Dat bekent dat ze hard vooruit rennen en in de plassen springen en ik de fietsen een soort van op en in en onder de wandelwagen heb gekregen.

Weekend yes! Stukje fietsen maar kom er al snel achter dat ik veel liever een stukje door het bos ga lopen. Fiets aan de hand en het bos in. Oke met een fiets al die heuvels en smalle paden op lopen is geen succes. Alle boomwortels en stronken helpen ook niet mee.

Wauw ik dacht dat het fjord mijn favoriete plek was maar als ik door het bos loop realiseer ik me dat vogels veel mooier fluiten dan de schreeuwende meeuwen en dan krakende takken net zo mooi zijn als golven en dan het bos lekkerder ruikt en heel rustgevend mooi is. Elke plek in de natuur is mijn favoriete plek. Zo veel kleuren groen in het bos. Dat maakt dat de witte bosanemonen er nog extra uitspringen.

Voor een korte pauze even het huis in en dat met de fiets de volgende heuvel op lopen. Ik probeer stukjes te fietsen maar jeetje wat is deze steil! Het regent zachtjes. De regendruppels zorgen voor mooie details in de natuur en maken het ook nog eens lekker ruiken.

Zoeff zo de steile heuvel af met de fiets. Zo daar is het huis al. Maar ik heb nog niet zo veel zin om terug te gaan. Oke dan maar een fietstochtje naar de velden. Net als ik een goed bankje heb gevonden komt de rest van de familie langs fietsen. Die zijn net klaar met hun eigen fietstocht dus fietsen we samen naar huis.

Zodag, iets minder actief maar wel erg gezellig! Samen doen we spelletjes en dansen op muziek. Ook gaan we nog video bellen met Nederland. Dat is leuk om een rondleiding door de tuin te krijgen. Omdat het zondag is heb ik vrij en zoek ik wat dingen uit op mijn kamer. Niet de hele dag natuurlijk, we maken nog mooie verf kunstwerken! Oja het is 9 mei en er ligt gewoon sneeuw! Niet heel erg veel maar toch!

Het uitzicht toen ik mijn gordijn open deed

Het is maandag, een nieuwe week en weer een nieuwe laag sneeuw!

Het sneeuwt zelf nog zachtjes als we naar de barnehagen lopen. Als we een paar uur later terug lopen naar huis regent het. De sneeuw is weg maar er liggen heel veel plassen om in te stampen! En dat doen we zeker! Spetter spatter, alle liedjes die we over regen kennen worden hard meegezongen.

Binnen praten we bij over de dag op de bank. Daarna lezen we samen bijna de hele boekenkast uit. Dat was een goede oefening voor mijn Noors maar na een uur voorlezen ging mijn Noors alleen maar achteruit, iets met vermoeidheid ofzo. Tijdens het avondeten komt alle energie er weer bij door de lekkere Noorse roompap.

De dag beginnen we met een bad. Asta heeft namelijk op een banaan geslapen en die banaan moet toch wel even uit haar haren. We hebben alle tijd want vandaag zijn we de hele dag thuis.

Met een luisterboek op de achtergrond tekenen we de mooiste regenbogen. Ik begin alvast met het schrijven en tekenen van de Nederlands liedjes die ik aan ze ga geven als ik terug ga. Maar zo ver is het nog niet! Nu ben ik nog hier. De zon schijnt dus we gaan lekker naar de speeltuin, maar dan ineens begint het zachtjes te sneeuwen. Het weer stopt ons niet en we blijven buiten. Het schommelen is ook zo leuk en dan komt ook nog de afvalwagen de containers legen, vet spannend!

Weer binnen worden we creatief! Met stukjes gescheurd papier maken we de Noorse vlag. Ook de verfkwasten komen op tafel. Kijk eens wat voor coole dieren we kunnen maken met onze handen!

Sneeuw hagel en regen is de beste beschrijving van woensdag 13 mei.

Met veel frozen muziek en tekenen brengen we kleur aan deze dag. Tussen de sneeuwstormen door zijn buiten te vinden.

Na lange koude dag is het voor de kinderen fijn om weer op te warmen in een warm bad. Ze worden ook erg vrolijk van het verven en boekjes lezen maar het leukste van de dag is lekkere stamppot maken! Hmm we maken hutspot.

Beter dan dit werd het weer niet vandaag

Nieuwe dag, nieuwe verf creatief. Van de handjes proberen we olifanten en krabben te maken. Sommige zijn wat beter gelukt dan de anderen. Ook in het bakken komt onze creativiteit terug. Rood, wit en blauwe cakejes is het plan. De kleuren van de Noorse vlag voor het 17 mei feest. Met echte keukenhulpjes moet het wel goed komen!

Natuurlijk gaan we ook naar buiten. We rennen en klimmen de hallsteinberg op en gaan daar op zoek naar kikkervisjes, Yes gevonden! Ik geniet vooral van het uitzicht. De terugweg rennen we hard naar huis als we in een regen en hagelbui terecht komen. Sine vind het wel leuk buiten en rent naar de speeltuin in de plaats van het huis. Ehh verkeerde afslag! We gaan naar binnen.

Het is de laatste dag voor 17 mei. Dat betekend dat de laatste belangrijke voorbereidingen worden gedaan. De jurken hangen al klaar maar er moet nog wel wat gebakken worden. Samen met Sine en Asta maak ik een paasstol. Met pasen vonden ze het zooo lekker dat het ook op hun nationale feestdag gegeten moet worden.

Het is mijn vrije dag dus als afsluiting maak ik nog een wandeling ( wel in regenpak) en samen met de rest van de familie kijken we in de avond nog een film. Eigenlijk ben ik heel moe maar het is een misdaad film. Dan moet ik wel blijven kijken om te weten hoe het afloopt.

Morgen is het dan echt zo ver. De dag waar ze het al over hadden vanaf de dag dat ik aan kwam. 17 mei, de nationale dag van Noorwegen.

Hoe ik deze dag beleefde lees je in de blog die over 17 mei schreef.

https://cristelinscandinavie.nl/2020/05/18/hiep-hiep-hoera-voor-noorwegen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑