De tijd van Noorwegen tijdens pasen

Goede voornemen voor April: Tijd maken voor de blog in deze gekke corona tijd. Het is een hele gekke tijd, niet alleen corona maar ook deze hele Noorwegen ervaring. Wat is het toch te gek dat ik dit mee mag maken. Zo veel levenslessen. Update van 5 dagen later: Het bijhouden is maar 1 dag gelukt. Gelukkig had ik met pasen wat extra vrije tijd om alles weer bij te werken 🙂

De laatste dagen van Maart voelen als lente. Het is dan ook heel gek om te zien dat het op zondag ineens heel veel gesneeuwd heeft! Wow, welkom terug winter. Het eerste deel van de dag geniet ik van de sneeuw van achter het raam met een lekker kaarsje aan en heel veel chocola. Later maken we de mooiste sneeuwpop families en sneeuwbanken. Overal voor de huizen staan gekke sneeuw creaties. Ik zie een alpaca, een mens, een soort beer? een gewone sneeuwpop en gewoon heel veel sneeuw!

Yes maandag is er nog steeds sneeuw en ook nog eens veel zon! Dat beloofd een mooie dag te worden. Na wat Nederlandse boeken en het pipi luisterboek gaan we al naar buiten. Op de sneeuwbank eten we lekker stroopwafels! Yummie dat is lekker. Even spelen en dan weer naar binnen voor de lunch. De lunch eten we dit keer binnen want we gaan wafels bakken.

Hmmm stroopwafels!

Snel weer naar buiten. Niet de slee en kinderwagen vergeten 🙂 Die dingen + 2 kinderen door de sneeuw en heuvels krijgen blijkt soms toch wat moeilijker dan gedacht.

Woohoo wat een plezier! We glijden we 100 keer wat de steile heuvel af. Dan vinden we een heuvel een klein stukje terug. Als je goed stuurt kan je ze alle 2 in een slee beurt doen! Goede tip: Zorg wel dat je gewicht goed verdeeld is, niet dat je bijvoorbeeld met een klein meisje voorop en al het gewicht achter er af gaat. Dan ga ja bij de tweede heuvel dus rechtdoor met een mooie sprong in de plaats van rustig over de sneeuw. De heuvels zijn toch wat saai dus dan maar met de slee van de trap af. Of zonder slee, het kan allemaal.

Oja de slee was te zwaar voor de kinderen om zelf weer naar boven te tillen dus dat was een goede workout.

De ochtend begint al actief met dansen en rennen en spelen. Daarna even iets rustiger aan met wat boekjes lezen. Alle energie hebben we nodig voor de paasknutsels die we gaan maken. Mooie paaseieren, paashazen en bloemen. Ze worden gelijk op de plank gezet zodat iedereen ze kan bekijken. Geel is hier echt de kleur van pasen, alles wordt geel. Veel mooie gele bloemen, maar ook een beetje oranje want ze eten nu heel veel sinaasappels!

Regen, regen en nog eens regen. Dat is alles wat het vandaag doet. Maar we moeten er gebruik van maken dat we naar buiten kunnen dus regenpakken aan en gaan! Naar de speeltuin yes. Toch wel erg koud en nat… Naar de schuilhut yes! Oh de rugzak met eten vergeten oeps. Dan maar terug naar de speeltuin!

Weer binnen helpt iedereen met het klaarmaken van het eten. De kinderen kunnen dus best goed wortels schillen en gooien. 😉

Het eerst wat ik in de ochtend hoor: Kom snel er staat een eland op de veranda….

Dat zou ik wel heel knap vinden als die eland zo hoor kan springen. Boven staat er jammer genoeg geen eland op de veranda. Wel weet ik nu dat het vandaag 1 April is.

We proberen kinder yoga, Geen succes. Nederlandse boeken lezen, Wel een succes. Frozen liedjes in het Noors, Engels en Nederlands luisteren, een groot succes!

Ook ben ik er achter hoeveel je met duplo kan doen, we maken een bowlingbaan en leren de torens van klein naar groot te zetten.

Nog een dag met veel regen in de speeltuin. Deze keer niet de rugzak met eten vergeten. Asta gaat slapen in de wandelwagen en Sine neemt haar poppenwagen mee. Zo maken we een mooie wandeling.

Wat ik in de avond doe? Beetje serie kijken en proberen verder te gaan met het brei werk. In dit nieuwe ritme is het moeilijk om tijd te vinden.

Donderdag ochtend beginnen we weer met boekjes lezen. Wat een geluk dat we zo veel verschillende boekjes hebben. Wat we ook veel hebben is verschillende kleuren nagellak. En toch blijft dat ene flesje die ik uit Nederland heb meegenomen favoriet. Met Roze glitters, blauwe, paarse en rode nagels kunnen we er weer even tegen aan. Als het opgedroogd is kunnen we de handen weer goed gebruiken om te knutselen. Mooie tulpen vouwen en kuikentjes maken. We zijn al helemaal is de paas stemming!

Het weer buiten is wat minder is de paas stemming. De hele tijd natte sneeuw en regen. Gelukkig hebben we goede buitenkleding en goede fietsen. Deze keer gaan we op bezoek bij een ander gezin om worstjes te bakken in de tuin! De geur van het vuur ruiken we al op afstand. We zijn er bijna! Het ruikt alsof ze al begonnen zijn met bakken. Hmm super lekker maar toch ook wel wat koud. Normaal heb je vanaf hier een mooi uitzicht over Levanger en het water. Het enige wat we nu zien is de kleur grijs en wit in de lucht. De kinderen zien ook nog een paar keer goed de grond tijdens het fietsen. Heuvel af is toch wel een beetje snel en eng.

Tijdens het aardappels schillen lijken er wel wat aardappels te verdwijnen. Maar ik zie ze nergens? Hmmm nee Sine heeft ze ook niet gezien maar helpt wel goed met het schillen. Asta weet het ook niet… Dan heb ik vast verkeerd geteld. Tot ik in de avond het speelgoed opruim en er ineens 4 aardappels in de loopauto liggen.

Als ik de gordijnen open doe zie ik een witte wereld. Hoera het heeft de hele nacht gesneeuwd! Niet alleen in de nacht, de hele ochtend blijft het door sneeuwen.

Mijn Noors wordt weer getest door de hele ochtend Noorse boekjes voor te lezen. Zo dan kunnen we nu het Nederlands van de kinderen even testen, Welke kleur hebben de bloemen en welke kleur is het paard? Oranje, blauw, geel, wit. Ze weten het allemaal! Ze geven zelf het goede antwoord als ik de vragen in het Nederlands stel.

Het is gestopt met sneeuwen. Een goed moment om naar buiten te gaan, “snel” lunchpakketjes maken en de buitenkleding aan. Op de slee naar de berg toe. Als we net lekker in de sneeuw in de zon zitten begint het al wat harder te waaien en grijzer te worden. Daarom verplaatsen we naar een kleine schuilhut. Gek dat de kinderen normaal happen zand en sneeuw eten, maar als het broodje op de grond valt kunnen ze het echt niet meer eten hoor, bah vies!

Net als Asta in de kinderwagen ligt om te gaan slapen begint het super hard te sneeuwen en te waaien. Nog even snel met haar lopen tot ze slaapt en dan naar binnen.

Door het snelle vertrek bij de halsstein berg is er een schoen van Asta blijven liggen. Dit is een goede reden voor een mooie wandeling. Het is een mooie zonnige avond en de sneeuw maakt de wandeling ook erg bijzonder. Het lijkt wel alsof de winter gewoon wat vertraging heeft gehad.

Hoera weekend! en wow nog meer sneeuw. Nog even relaxen en tekenen voor we bezoek krijgen. Vandaag komt de familie uit Trondheim op bezoek.

Als corona er niet was geweest waren we nu al de 12 uur lange autorit begonnen naar Rauland waar we pasen zouden vieren. Helaas gaat het niet door. Maar ook zonder Rauland krijg ik de Noorse paastradities mee. Zo ben ik er al lang achter dat pasen echt een groot ding is hier. Er wordt al weken naar uitgekeken. Alle noren trekken naar hutjes om te skiën. Omdat de Noorse overheid weet hoe de noren zijn is daar nu een verbod op gekomen. Maar sommige hebben nu aangegeven te verhuizen naar hun hut zodat ze daar met pasen kunnen zijn en daarna terug verhuizen. Zo gek doen ze hier gelukkig nog niet.

Het is een echte traditie dat iedereen een groot kartonnen paasei krijgt die je met van alles kunt vullen, chocolaatjes zijn er populair. Ook wordt er lam gegeten en zijn er de hele paas week misdaadseries op tv. Ja paas week, dit weekend is de paasviering al begonnen. Maandag dinsdag en woensdag zijn nog werkdagen maar daarna zijn het vrije dagen tot dinsdag. Veel noren nemen deze 3 dagen dan ook vrij voor een lange paasvakantie. En de misdaad boeken en films zijn echt overal. Van kleine strips op de melkpakken en in reclamefolders tot de hele avond niks anders op tv. Dit is ontstaan toen in 1923 net voor pasen een boek uit kwam over een misdaad in Bergen. De Noren dachten dat het echt was gebeurt dus iedereen begon het te lezen.

Als de familie er is bakken we Deense appelschijven. Hmm dat is lekker. Daarna snel naar buiten wat het is een prachtige dag. Sneeuw en zon, ze zeggen dat dit echt paas weer is.

Net als we naar buiten gaan sneeuwt het weer. Een klein stukje op de skis en slee en dan spelen maar! Na het vele sneeuw plezier gaan we een geocache lopen die boven op de halssteinberg zou liggen. De wandeling naar boven is erg mooi. En ook boven geniet ik volop van het uitzicht. Wauw het is hier mooi. De schat vinden we niet, Gelukkig hebben we ook onze eigen schat meegenomen. Een kartonnen paasei met chocolaatjes er in! De kinderen zijn super blij als ze deze vinden. De felle kleuren van het ei zijn goed te zien in de witte sneeuw. Na dit avontuur gaan we weer naar huis want de lam is klaar! lam eten met pasen is ook een echte Noorse traditie.

En we hebben nog een dag weekend dus dat betekent lekker iets voor mezelf doen. Er ligt nog steeds veel sneeuw maar de wegen zijn schoongemaakt. Als de familie weg is drink ik eerst nog een kop warme chocolademelk om daarna op de fiets te springen, roetsj de heuvel af en naar het water toen. Over de brug en over de andere brug. Dan kom ik bij het fjord aan. Ik ontdek een pad waar ik nog nooit eerder ben geweest en loop er in. Wauw wat mooi! Naast een steile rots wand met ijspegels is een klein pad naar het water toen. Wel goed kijken waar je loopt want door de sneeuw kun je niet zien waar je op staat.

Nog even verder fietsen langs het strand en prachtige uitzichten. Aha een vrij bankje gevonden. Even rusten en genieten van de natuur. Als ik stil zit hoor ik pas hoeveel geluiden de natuur wel niet maakt. Allemaal vogels, sneeuw dat uit de bomen valt, de zee, eenden en nog meer vogels. In deze drukke periode is het fijn om je zorgen aan de natuur te geven.

Maandag, een nieuwe week. We kunnen er weer tegen aan. En de week begint goed want het is echt heerlijk weer! Lekker veel buiten spelen vandaag dus! Uren op de trampoline en heel veel rondjes om de speeltuin met de traptrekker. Ook worden de “lekkerste” taarten gebakken in de zandbak. Als ik met de trekker rondjes ren kan zelf mijn jas uit! Het is wel 9 graden vandaag. Haha toch nog wat koud maar het voelt als zomer.

Het schoonmaakschema loopt wel wat achter met de kinderen thuis, maar veel dingen kunnen we ook samen doen! Dinsdag is een dag waar we veel proberen te doen. Maar toch eindigt het in rustig aan doen en boekjes lezen. Daarna worden we wel een stuk actiever want we volgen een trollen yoga en een online ballet les. Vooral ik was er erg goed in..

Even wat anders dan normaal, we gaan met de auto weg. We rijden naar de bua. Daar kun je allemaal buiten spullen lenen. Dus ook skischoenen, en laat ik die nou net nodig hebben. Helemaal in het Noors haal ik de schoenen op en vul ik alle formulieren in. Yes gelukt! Nu we toch in het centrum zijn gaan we ook naar de speeltuin aan het water. Fijn spelen en stenen gooien in het water. Maar wat een harde wind! We blazen zo weer naar huis, waar we gelijk vanuit de auto de trampoline op gaan. Hop hop hop, maar dan wel een uur lang!

Later in de avond sta ik nog lang in de laatste zonnestralen te praten met een van mijn vrienden hier, ineens ging de bel en kreeg ik een pakketje. Vanuit Nederland door mijn ouders besteld en nu bezorgd. Het is fijn om weer iemand te spreken

Woensdag gaat de auto kapot dus nu hebben we een rode leen tesla. De kinderen zijn erg enthousiast over de kleur. Even snel naar buiten om de auto te bekijken en dan weer naar binnen. Het regent de heleee dag. Wat een wind en regen.

Binnen leren we veel over Nederland en over de wereld, grote en kleine landen en wat zijn nou echte tradities in landen? Natuurlijk komen er ook wat Nederlandse woordjes langs. Traditioneel eten uit Noorwegen zijn wafels, nu we het er toch over hebben kunnen we ook wel wafels bakken voor de lunch! Wat heb ik toch een goede hulpjes in de keuken

Elke dag gaan we naar buiten en vandaag gaan we op de fiets. Even een klein rondje met de regenpakken aan. Nog niet alle energie is op dus dan ook nog maar even op de trampoline.

Het is al bijna pasen! En bij pasen hoort lekker eten. We gaan proberen een glutenvrije paasstol te bakken. Gluten vrij brood bakken vinden ze zelf ook lastig omdat het moeilijk te vormen is, snel uit elkaar valt en vaak droog is.

Het bakken van de paasstol gaat super! Het duurt alleen wel wat lang. Woohoo gelukt! Het ruikt lekker en het ziet er lekker uit! Nu nog wachten tot het paasontbijt en dan weten we of het ook zo lekker smaakt.

Door corona ben ik elke dag met de kinderen en ik heb wel gevoel dat onze band en connectie nog groter is geworden. Dat is dan wel weer een groot voordeel van veel tijd samen door brengen.

Het is donderdag, Hoera het paasfeest is begonnen. Omdat het officiële feestdagen zijn heb ik ook vrij tot dinsdag. We starten met het heerlijke paas ontbijt. De paasstol is een groot succes en iedereen vind het heerlijk! Het Noorse deel van het ontbijt is het roerei en het gekruide vlees

De witte haas die normaal op tafel staat is verplaatst naar de trap, dat betekent dat hij buiten is geweest om eieren te halen en ze nu binnen heeft verstopt! Spannend! Snel opzoek!

Hmm een ei met chocolaatjes, snoepjes en koekjes!

In noorwegen krijgen de kinderen dus het kartonnen paasei met lekker er in. Ze zoeken dus maar 1 ei. Elke dag wordt het ei opnieuw gevuld en verstopt. Ook ben ik er achter gekomen dat quizzen en vragen spellen echt een ding zijn. De hele dag staat de radio aan het quiz vragen. En op tv zijn verschillende quiz programma’s te zien.

Nog een Noorse televisie traditie, op goede vrijdag zijn er geen reclames op advertenties op. Alleen goede doelen mogen dan adverteren en daar maken ze ook zeker gebruik van

Het fijne aan de paasdagen is dat iedereen nu vrij heeft. Hoera leuke dingen doen! We stappen in de auto en maken een mooie rondrit. Wat moet je anders op een regenachtige dag. We rijden langs oude kerkjes de berg op want daar heb je zo’n mooi uitzicht… Ehh hoort hier een uitzicht te zijn? Ik zie alleen maar grijs… Jammer maar we gaan weer verder. we rijden langs het fjord een prachtige route. Helemaal naar de andere kant van het fjord. Vanaf hier zouden we Levanger kunnen zien wat we zitten op dezelfde hoogte, alleen aan de andere kant van het fjord. De regen heeft ook iets moois. Door het getik op de ruiten hebben we geen muziek nodig.

Voor we helemaal terug naar huis gaan stoppen we om te eten. Het regent zachtjes maar dat is oke. Het water is mooi en er gebeurt van alles! Hee wat beweegt daar in het water? Het is een otter! Wow dat is cool. En om de dag nog mooier te maken breekt ineens de zon door en hebben we een blauwe lucht! Wauw wat een geluk, de zon laat het water en de sneeuw op de bergen glinsteren.

Natuurlijk zitten we niet de hele dag in de auto, nog even snel de speeltuin in. Leuk hoor die regen… Wordt de zandbak zo leuk van haha

Hoera nog een lekker paasontbijt. Dat is het voordeel van zo veel dagen pasen, extra veel lekkere ontbijtjes. Deze keer is het toast met gekruid vlees, gepocheerd ei en hollandaise saus.

Had ik al verteld dat we skischoenen voor mij hadden opgehaald en dat we een leenauto hebben? Dat was omdat we zouden gaan skiën. Maar de leen auto heeft geen skibox boven op het dak. Gelukkig zijn er vrienden die op de berg op gaan en voor ons de skis mee nemen.

Dit is mijn tweede keer. Alles gaat best goed maar de heuvels af is toch wel erg moeilijk en ook best spannend! Heel vaak gevallen maar ook heel vaak weer opgestaan. Ik voel de wind door mijn haren en de glade sneeuw onder mijn skis. Het begint te sneeuwen. De witte sneeuwvlokken verzamelen zich op mijn schouders en haar. Ook zouden ruitenwissers op mijn zonnebril nu wel handig zijn. Sine gaat best ver mee op de skis. Daarna gaat ze in de fietskar zitten. Onder de fietskar zitten ook skis en ze hebben een speciale band die ze omdoen zodat ze met de fietskar achter zich kunnen skiën

Thuis zijn de paaseieren ook weer gevonden. En voor het paasdiner eten we vanavond zee krab!

Het voordeel van corona is dat alles nu online gaat, en met online dingen kan ik ook meedoen vanuit Noorwegen. Dus toen we met de stam het idee hadden om een online opkomst te doen ben ik gelijk mee gaan doen! Super leuk om weer eens wat te organiseren. Het programma is echt een succes. Super gezellig om iedereen weer te spreken en het programma is ook erg leerzaam. We spelen namelijk de I scout reisvragen. Soms toch best moeilijk maar wel super leuk.

3 keer raden wie deze foto maakte

Zaterdag hebben we geen speciaal paasontbijt omdat we wat haast hebben om in de auto te komen. We gaan naar Trondheim, Ze zetten mij af bij een punt op ladestien. Dat is een mooi wandelpad langs het Trondheim fjord. Zelf rijden ze nog een stuk door en gaan vanaf de andere kant mijn richting op lopen.

Het waait hard vandaag waardoor ik de golven extra goed hoor. Je hebt een fantastisch uitzicht over het fjord en het wandelpad geeft een mooie afwisseling tussen stranden bos en de velden. Stap voor stap loop ik over de stenen van het strand. Dan kom ik in een stukje bos maar het fjord is nog steeds zo dichtbij. De geur van de zee en van het natte bos zorgt voor een rustgevende combinatie. Net als de geluiden, voetstappen, krakende takjes, de wind door de bomen, de fluitende vogels en de golven die tegen de kust aan slaan. Heuvel op, heuvel af, over het strand en door het bos, tussen de velden door en weer langs het water. Een deel van de route deel ik met een klein waterstroompje die steeds groter wordt. Ineens is er zelf een mooie houten brug voor nodig en veranderd het kleine stroompje in een waterval.

Het is zo mooi dat ik met 118 fotos eindig. Eh oeps hoe moet ik er daar nou een paar uit kiezen?

Dan kom ik de kinderen tegen, ze zijn lekker aan het fietsen. We lopen een stukje terug naar een strandje en maken daar een vuurtje. Even zorgen dat het vuur goed genoeg is, wat stokken zoeken en dan kunnen we beginnen met de worstjes roosteren. Wel zorgen dat ze niet in het vuur vallen.

Hmm echt genieten dit! Het eten smaakt extra lekker met dit mooie uitzicht. Op het strandje waar we zitten liggen veel verlaten boten, super leuk om mee te spelen natuurlijk! Het water komt steeds dichterbij en dat is toch echt het teken om te gaan. Nog snel wat marshmallows roosteren en hup weer op de fietsjes.

Het feest is nog niet afgelopen want we rijden nog langs het huis van de familie in Trondheim. En ze hebben toevallig net kaneelbroodjes gebakken! Hmmm! Die zijn lekker. Na deze drukke leuke dag zijn we wel wat laat thuis, maar dat maakt niet uit. Nog even een misdaad serie kijken en dan is de avond echt voorbij.

De dag begint weer vroeg met een paasontbijt. Deze keer is het roerei en zalm op afgebakken broodjes. De paasstol is al op. Iedereen vond die zo lekker. Nadat de paaseieren gevonden zijn is het tijd voor een film. Hoera voor disney plus die al wel in Nederland is maar nog niet in Noorwegen. Inloggen op het account lukt wel maar de film op tv krijgen niet. Maar via de laptop gaat het ook prima!

Met pasen eten ze vooral veel lam, maar wij hebben nog edelhert in de vriezer liggen. De vader van Kristin jaagt veel dus we hebben al veel wilde eland en hert gegeten. Natuurlijk eten we niet alleen het hert. Er wordt van alles lekker bij gemaakt. Even rustig aan na het eten en dan naar buiten! Het wordt een korte wandeling want het begint te sneeuwen!

De laatste paas ochtend ligt er ineens heel veel sneeuw! Wauw wat is het Noorse weer toch gek, het doet nooit wat je verwacht.

Natuurlijk zijn we dan ook het grootste deel van de dag buiten te vinden in de sneeuw. De berg op om naar het uitzicht te kijken maar vooral ook om er van af te gaan met de slee, lekker spelen in de bosspeeltuin en natuurlijk is er ook weer een paasei verstopt. Vandaag zit het paasei vol met koekjes. Dat is lekker! Zo dat was pasen in Noorwegen. Niet helemaal hoe het normaal zou gaan door corona maar toch heb ik weer heel veel tradities geleerd!

God paske!

4 gedachten over “De tijd van Noorwegen tijdens pasen

Voeg uw reactie toe

 1. Wat goed dat je ondanks alle beperkingen toch kan genieten van de dingen die wel kunnen en van de Noorse paastradities. Bijzonder hoor om eland en hert te eten. Leuk dat je hebt geskied. Heel verschil met onze zonnige paasdagen hier.
  Fijn dat je leuke dagen hebt gehad, dat geeft weer energie ?

 2. Fijn dat je je ondanks die Corona-ellende nog steeds vermaakt in Norge. Na Pasen gaan de scholen in Noorwegen en Denemarken weer open hoorden wij hier op het nieuws. Gaan Sine en Asta ook weer naar school? Hier nog niets bekend hoe het verder gaat. We horen het volgende week, denk ik. En dan wordt het op z’n vroegst na de meivakantie. Na al die sneeuw wordt het tijd voor lente, dat is ook heel mooi daar!

 3. Oeps. Ligt er nu nog sneeuw?
  Brrrrr. Ik moet er niet aab denken.
  Het is hier al aardig voorjaar aab het worden.
  Maar dit zal ni ook wel die kant o komen denk ik. Hopelijk wissel je qua licht nu het nacht_ voor het dagleven in.
  Ja. De corona is heftig. Hier ook. Maar we slaan ons er doorheen toch.
  Ik wacht met spanning op je volgende bericht
  Groet vanuit Ooih

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑