Hoe moet het nu verder

De meeste mensen weten het al maar corona heeft nou niet echt een goede tijd uitgekozen om uit te breken. Is hier ooit een goede tijd voor? Het antwoord op die vraag heb ik niet maar dat de situatie erg rot is weet ik wel.

Oh corona, maar een griepvirus toch? Daar komen we wel over heen. Ow corona komt toch wel dichtbij… Oow corona is wel serieus. Doe voorzichtig allemaal want corona moet serieus genomen worden!

Goed om te weten aan het begin van het verhaal, Alle 2 mijn gastouders werken in het ziekenhuis in Levanger

Het begon allemaal te spelen op donderdag 5 maart. Huh is Lars nu al thuis? Ik ben toch niet de tijd vergeten of de kinderen vergeten op te halen? Nee dit was niet het geval. Een patiënt waar contact mee is geweest had mogelijk corona. Oei 2 meter afstand houden dus. Het gezin op de bovenverdieping en Lars beneden. Het eten wordt op de trap gezet zodat hij het kan ophalen zonder in contact te komen met ons. Best wel spannend dus! Van 13:00-23:00 leven we heel voorzichtig en dan komt het bericht dat de patiënt toch geen corona heeft. Door met het normale leven.

Onee toch niet.

Het weekend ben ik in Trondheim bij de scouting maar dit is voorlopig ook het laatste uitstapje geweest

Omdat ik met dokters in huis woon heb ik de eerste informatie en hebben we ook door hoe serieus de situatie wordt. Maandag 9 maart halen we extra eten zodat we een paar weken niet naar de supermarkt hoeven. Dinsdag ga ik nog wel naar de handwerkclub omdat daar niet meer dan 15 mensen zijn. Wel is er ondertussen al sprake dat Robin niet meer op bezoek kan komen volgende week. Nee dat kan toch niet… We zoeken de wat mindere toeristische plekken wel op. Toch? Status : Veel onduidelijkheid en verdriet. Woensdag is al mijn eerste isolatie dag. Niet meer met mensen afspreken en niet naar de winkels. Maar nog wel de kinderen naar de opvang brengen want die is nog open.

Vanaf donderdag werk Kristin zover het kan thuis. De kinderen hebben we vanmorgen wel naar de barnehage gebracht maar het is aftellen tot wanneer ze alles sluiten. Wel zijn alle toeristische plekken gesloten dus annuleren Robin en ik ons huisje in Roros. Om 10:30 is het zover. De gemeente besluit om alles dicht te doen. Binnen 5 minuten staan we in de barnehagen om de kinderen op te halen. Dit wordt dus dag 1 van de quarantaine. Met knutselen en spelen en lezen komen we de dag wel door.

Wat betekent het dat alles dicht is? Geen scholen, geen opvang, alle sociale evenementen met meer dan 30 personen zijn afgelast. Geen restaurant of cafes meer. Alles gaat dicht. Wist je al dat regels voor mensen die in het ziekenhuis werken nog strenger zijn? Helemaal geen contact meer met andere mensen. Tijdens boodschappen doen kom je ook in contact met andere mensen dus dat kan vanaf nu ook niet meer. Dat betekent dat ik vanaf nu vast zit in het huis. Wel mag ik naar buiten om in de natuur te zijn.

Wel erg jammer dat ik net geen snacks of chocola heb ingeslagen 🙂 En dat terwijl ik met deze situatie dat stukje chocola of stroopwafel net wat harden nodig ben.

Afbeelding kan het volgende bevatten: eten
Het effect van jezelf isoleren

Oja iedereen die van het buitenland Noorwegen in wilt komen wordt teruggestuurd of moet eerst 14 dagen in isolatie. Ja nu weten we zeker dat onze vakantie niet door kan gaan. Al vanaf kerst heb ik een afteller open staan die aftelt tot het moment dat Robin zou komen. Eindelijk waren we onder de 10 dagen. En nu zijn het er ineens weer 110 geworden.

Wil je terug naar Nederland? Oei deze vraag probeerde ik afgelopen dagen uit te stellen. Wat wil ik en wat is de beste optie? Het uitwisselings deel van het au pair programma valt weg nu ik nergens heen kan. Zit ik dan niet liever thuis met mijn eigen familie in een comfortabele situatie ? Zo veel vragen en zo veel opties. Overal om mij heen zie ik uitwisselings studenten en au pairs naar hun thuisland gaan. Snel een keuze maken voor ze de grenzen dicht gooien.

Wat een verdrietige stressvolle dagen.

Dag 2 van de quarantaine met de kinderen.

Ze snappen niet zo goed wat er aan de hand is maar ze vinden thuis spelen ook wel even leuk. Ook sneeuwt het de hele dag dus kunnen we fijn even buiten spelen. Maar niet waar andere mensen zijn natuurlijk.

Van de au pair organisaties krijgen we ook veel mailtjes. Ze worden overspoeld met vragen dus geven vooral veel algemene informatie.

Het liefst zou ik mijn vakantie dagen opnemen en dan een paar weken thuis zitten en als alles weer wat rustiger is terug komen. Maar dat is geen optie. Het is doorgaan of naar huis. Als ik zeker wist dat het over 4 weken weer normaal was zou ik door deze periode heen proberen te gaan. Maar als het zo blijft tot het einde van mijn au pair jaar kan ik beter nu al naar huis. Maar het is nu niet de veiligste optie om te gaan vliegen.

Hoe houden we het hier in huis dan veilig? Ja de dokters werken in het ziekenhuis en komen in contact met het virus. Kleding wisselen in de gang en eerst douchen. En iedereen moet heeel veel handen wassen.

Bellen naar Nederland. Niemand weet hoe het zal gaan en het in een onzekere tijd. Nog moeilijker om een keuze te maken.

De nacht van vrijdag tot zaterdag wordt ik zelf ziek. Grote kans dat dit door vermoeidheid en spanning komt. Mijn zaterdag breng ik door op mijn kamer in bed met een filmpje. De familie is er lief en brengt fruit. De zondag ziet er ongeveer hetzelfde uit. Want 48 uur na overgeven kun je nog iemand besmetten en zieke dokters kunnen ze nu echt niet hebben. Dit is dus nog weer een extra isolatie bovenop de corona isolatie.

Als de situatie in Noorwegen zo blijft zit ik liever thuis. Maar wat als ik dan al die leuke dingen in Noorwegen moet missen…. Ja maar wat als al die leuke dingen niet door gaan.

We gaan het wel zien. Kijken van dag tot dag en gaan het gewoon proberen. Als Nederland wel de grenzen dicht gooit dan moeten ze bij wel binnen laten. Het enige probleem kan zijn dat Noorwegen de vliegvelden sluit. Oh even later wordt dat werkelijkheid. Noorwegen sluit de havens en vliegvelden. Maar als het echt noodzakelijk is ga ik er van uit dat er altijd een optie is. Ook mogen noren nu niet meer buiten hun eigen provincie reizen.

En ondertussen gaat bijna alles nog gewoon door in Nederland. En zie ik op social media voorbij komen dat veel denken dat het maar een simpel griepje is. Dat is het dus niet! Probeer zo veel mogelijk sociaal contact te vermijden. Ja werk gaat wel door en daar ontmoet je ook mensen voor alles wat niet noodzakelijk is, blijf thuis en neem het serieus. Niet alleen om zelf niet ziek te worden maar vooral om anderen niet te besmetten

https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/corona-simulator/?fbclid=IwAR1OgpIerKOwY3d83qpa7bQkwV8j4bSNhl4OYE6cgI4mDZ0FtIubnT5nGKs&utm_campaign=wp_main&utm_medium=social&utm_source=facebook

En voor iedereen is deze situatie lastig dus blijf vooral lief tegen elkaar doen en elkaar steunen. We komen hier goed doorheen als we het samen doen.

Met de normale blog loop ik erg achter. Ik heb veel leuke dingen gedaan maar was te druk met andere dingen om het op te schijven. Ook voelt het nu niet goed om over goede dingen te schrijven terwijl ik me nu niet zo goed voel. Of ik deze later plaats of niet meer plaats is nog niet zeker. Eerst maar kijken hoe het nu allemaal moet.

6 gedachten over “Hoe moet het nu verder

Voeg uw reactie toe

  1. Poeh Cristel, dit had je allemaal nooit kunnen voorzien toen je vertrok. Voorlopig even weg met alle leuke dingen, waarvoor je naar Norge ging. Behoorlijk balen en bovendien stelt het je voor een moeilijke keuze. Voor beide beslissingen is naturlijk wat te zeggen. Goed dat je deze opties goed overdenkt, dan kun je jezelf nooit verwijten dat je een overhaaste beslissing genomen hebt.
    Hier in Nederland lijken we (in verhouding) nog vrij laconiek mee de sitiuatie om te gaan. Iedereen wast extra vaak zijn/haar handen en er zijn ‘kuchadviezen’. Bijeenkomsten met meer dan 100 personen zijn verboden. Mensen hamsteren wel, maar de scholen zijn vooralsnog gewoon open. Intussen stijgt het aantal patienten gestaag.
    Vanmiddag heeft de regering weer een spoedoverleg met het RIVM en andere betrokken instanties of het besluit m.b.t. de scholen gehandhaafd blijft. Wij houden er rekening mee dat ook wij vanaf morgen thuis moeten blijven. Onze werkgever heeft ons in ieder geval verzocht om ons alvast te oriënteren op thuisonderwijs.
    Ik hoop dat het allemaal overal snel voorbij is en iedereen zijn normale leven weer op kan pakken. Dit is echt voor niemand leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑