Welkom 2020

Laten we het jaar goed beginnen ! Dat was wel het plan. Het gaat ook best goed alleen soms iets minder. Zo laat ik op een dag de groente aanbraden. ontstaat er lekkage(niet door mij gelukkig), gaat er blijkbaar de hele middag al een alarm af door de lekkage… vond het al een harde piep maar kon niet vinden wat het was.

De kinderen zijn weer terug op de barnehage. En alles komt steeds meer een beetje terug in de dagelijkse routine.

Woesj woesj… Wat is dat toch?De hele dag is er al een sneeuwstorm. Het waait alle kanten op en er komt steeds meer bij.

Vroeg in de auto en rijden maar. We rijden door de prachtige besneeuwde velden. Om even later bij een oude Noorse boerderij aan te komen. Tijd voor een verjaardagsbezoek. De oude trekker komt langzaam de grote rode schuur uitgereden om een pad voor ons te maken. Zo kunnen we het erf op rijden. Snel wat extra lagen kleren aan want we blijven buiten in de sneeuw spelen. Als het weer harder begint te sneeuwen wordt het toch wel erg koud.

Aan het einde van de dag rijden we niet naar huis maar naar het restaurant. Hmm lekker uiteten! Maar onderweg zien we nog iets heel bijzonders. Parelmoer wolken! Wat zijn die mooi zeg. De wolk is paars en blauw en groen. Een stuk is echt fel in deze kleuren en later kleurt de rest van de lucht ook licht paars en blauw.

Op de foto wat minder goed te zien maar wauw wat een kleuren

De vakantie is fijn maar terug in routine is ook erg fijn. Dan weet ik wat beter wat er op een werkdag van mij verwacht wordt. Ook is mijn taalcursus weer begonnen dus terug naar het dagelijks leven. Nouja echt normaal wordt het nooit want ik ben gewoon in Noorwegen en ik probeer dingen en doe dingen die ik nooit verwacht had. Dinsdag avond is er weer iets waar ik nooit van had verwacht dat ik het zou doen. 1.door een storm heen fietsen meh. En 2, naar een Noorse handwerk groep. Deze is er voor buitenlanders die net in Levanger zijn. Jammer genoeg zijn er niet heel veel mensen. Maar dat maakt niet uit want ik ben wel lekker bezig

Dit gaat een kussen worden! Het is een oude finse en zweedse manier die gebruikt werd door mannen die in het bos werkte en de avond vrij hadden. Je hebt er wel veel kracht en geduld voor nodig.

Vandaag is er zelf een waarschuwing uit gegaan door de gemeente over het weer. Als ze in Noorwegen het weer heftig vinden dan is het ook zeker heftig. Maar toch lekker op de fiets naar school.

Dan ineens wordt het weer helder en als de donkere grijze wolken langzaam weg drijven verschijnt daar een prachtige parelmoerwolk. meerdere zelfs! Wat een geluk want ze zijn zo mooi.

Een dag niet gevallen is een dag niet geleefd ofzo? Bam tijdens het wandelen gevallen door het ijs zo met de knieën op een steen. Altijd leuk. Maar het is wel een hele mooie dag en de wandeling is ook erg mooi.

Ondertussen ben ik het zo gewend dat ik het vergeet te melden in de blog… Het heeft weer gesneeuwd. Een klein wit laagje over de ijzige straten. Dat ijslaagje zorgt wel weer voor extra blauwe plekken. Maar vooral voor extra mooie landschappen

Tijd voor school! Oei wat een moeilijke toets. Hopen dat het toch nog een beetje goed is gegaan.

En dan begint het weekend. De tijd om veel dingen te ontdekken of juist te relaxen en niks doen. Altijd een lastige keuze. Met de familie wat doen of alleen er op uit gaan? Zondag kiezen we ervoor om samen naar bioscoop te rijden voor de film frozen 2! Wel in het Noors natuurlijk, voor mij een erg leuke opdracht. Sommige stukjes waren toch wat moeilijk te volgen maar de beelden zeggen genoeg. De beelden waren soms wel wat eng voor de kinderen. Dat we vandaag naar de bioscoop gaan is niet zonder reden. De hele dag regen!

De regen maakt de dagen extra donker

Maar ik kan ook merken dat het al lichter wordt. Als ik nu de kinderen ophaal om 15:15 is het al niet super donker maar gewoon mooie luchten!

De wolken geven een gek effect

Wat ik nog steeds wel erg lastig vind aan dit werk is de begin tijd. Die is namelijk als de kinderen wakker worden om ze klaar te maken voor de barnehage. Maar als ze om 5:30 wakker zijn is dat weer net iets te vroeg en de andere dag zijn ze om 6:30 wakker. Meestal 6:00. Daar kun je dus geen wekker op zetten! Het lastige is dat ik hoop dat ik wakker wordt van de geluiden van de kinderen. Dinsdag is weer een hele vroege dag en ook een regen achtige dag. De dagen dat ik geen school heb kan ik dan ook lekker binnen blijven zitten. Maar in de avond niet! Op de fiets door wind en regen naar de creatief club om verder te gaan met het kussen en natuurlijk gezellig te praten. Na de avond heb ik wel last van mijn handen door het harde werk maar we komen steeds verder!

In de maneschijn en onder de sterren door fiets ik terug naar huis. Het is een heldere avond.

Oja de kinderen zingen nu uit zichzelf al Nederlandse liedjes, ook wordt bijna elke middag de bank omgetoverd in een vliegtuig om naar Nederland te vliegen. Wat grappig zeg!

De toets die zo moeilijk was op school… Is uiteindelijk best goed gemaakt hoera! Vooral het uitproberen van nieuwe moeilijkere zinnen zorgt voor veel fouten maar ook weer voor extra punten. Een voordeel van de school: Goedkope warme chocolademelk yummie. Of eigenlijk ook een beetje oeps want daardoor halen we het elke week wel 1 keer of vaker.

Donderdag is een drukke dag voor de kinderen. Om 12:40 haal ik ze al op want om 13:30 moeten ze bij het consultatiebureau zijn voor spuitjes. De oudste weet nog goed hoe het de vorige keer voelde en heeft er echt geen zin in. Het is bijzonder om te zien hoe dat in Noorwegen gaat. De plannen waren om na de spuitjes naar het park te gaan om te spelen… Maar het regent. Even plannen veranderen en naar de bibliotheek! Dat is leuk! Fijn spelen, tekenen, samen boekjes lezen en natuurlijk in de boot met allemaal knuffels.

Pompoen schillen en snijden is moeilijk! En doe voorzichtig want je snijdt zo in je vingers. Wat een werk zeg haha. Maar naar een uur in het doel berijkt. mooie blokjes pompoen in de oven yes. Niet ook nog je hand branden aan de oven als je de pompoenblokjes er in zet.

Weekend! Fijn even wat langer slapen en op avontuur. Deze zaterdag lijkt het weer goed dus ga ik samen met mijn fiets op zoek naar nieuwe plekken. En natuurlijk ook naar mooie plekken die ik al ken. Langs het water en over de heuvels, ja het is een mooie fietstocht.

Een ander groot deel van mijn zaterdag: Samen met de kinderen peppa big kijken en wafels eten hmmm 🙂 In de avond ben ik aan het opassen maar als ze slapen heb ik het niet zo druk meer.

Hiep hiep hoera, Een vriendinnetje van Sine is 4 jaar geworden en we gaan op verjaardagsbezoek. Wat hebben ze mooi uitzicht vanaf hier! Vooral het taart eten is erg leuk. De middag en avond breng ik door bij een vriendin. Die dus helemaal aan de andere kant van Levanger woont achter een grote heuvel. lekker 45 minuten onderweg door de harde wind. Het is wel erg gezellig en ook het eten is lekker. Ook leer ik heel veel over traditionele noorse kleding en sami tradities.

Nog snel even naar het week van aankomende week kijken zodat ik weet wat voor kleren de kinderen maandag mee moeten…. oh alleen maar regen en wind. Dat is toch geen leuke winter?

10 gedachten over “Welkom 2020

Voeg uw reactie toe

 1. Prachtige foto’s van de lucht Cristel. Bijzonder die parelmoerwolken te zien.
  Succes met het kussen, ben benieuwd naar het resultaat ?

 2. Haha ik moet zo langzamerhand een beetje lachen om jouw valpartijen, niet uitlachen maar je beschrijft het weer op z’n Cristels. Hoop dat de frequentie vallen gauw afneemt.
  Inmiddels alle blogs weer gelezen en wat gaaf!! Bericht van de meiden is ook super, en wat leren ze daar veel en hebben ze ruimte. Fantastisch!! Plus, een betere au-pair hadden ze niet kunnen treffen.

  Liefs!

 3. Brrrr. Wat koud daar. Zeker ni ik hier in Myanmar nu op het terras zit en het een beetje afkoelt onder de 30 graden. Maar een leuk verslag met zeker je reatie met foto over de parelmoerwolken.

  Veel plezier daar met je activiteiten

 4. Hoi Chrisyel, wat leuk om je blog te lezen. Een unieke ervaring!! Dit vergeet je van ze lan zal ze leven niet! Geniet ervan! Groetjes, Alice

 5. Mooie blog Cristel, erg leuk om op afstand mee te mogen genieten van jouw avontuur! Erg mooie foto’s ook. Geniet ervan!

 6. Wow! Noorderlicht, parelmoerwolken. Jij wordt echt overal op getrakteerd! En ik voel een workshopavond aankomen als je weer terug bent in Nederland, incl warme chocolademelk en wafels. Ik denk dat er vast meer belangstelling voor is onder de lezers van jouw blog. B.t.w. Heb je een goed recept voor wafels? Een Noors wafelijzer hebben we wel! Morgen is het Valentijn en wil ik op school Noorse hartjeswafels bakken.
  Tof dat je zo’n moeilijke Noorse toets toch maar weer ‘i lommen’ hebt. Op naar de volgende toets!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑