Altijd feest tijdens de feestdagen

Nederlands bezoek, een paar dagen in een cabin aan het fjord in de natuur, kerst vieren, oud en nieuw vieren en veel nieuwe tradities leren. Ja er is weer genoeg gebeurt! Over de eerst paar dagen hebben jullie al een filmpje kunnen kijken maar hier kun je het ook lezen! Soms is het te lastig om uit te leggen in woorden hoe mooi het hier is. Mocht je het nog niet gezien hebben is hier het filmpje.

Vol spanning het vliegtuig volgen en daarna vol spanning de live locatie van de auto volgen. Tot de 2 locaties op dezelfde plek zijn. Robin is in Levanger. Niet te hard naar buiten rennen want erg ligt overal ijs. Nog net voor 00:00 zijn we weer samen.

2 hele blije gezichten

De volgende ochtend even wat langer slapen en daarna levanger bekijken. De mooie plekken maar ook de dagelijkse plekken zoals de winkels en het fietspad waar ik altijd val.

Daar komt de boot aan!

Om 17:00 worden we ontvangen in de airbnb. De houtkachel is gelukkig al voor ons aangezet! Een schommelstoel lijkt dus heel leuk maar is eigenlijk best wel eng. Lekker eten, lang praten en lekker slapen

Het gordijn open en van het uitzicht genieten. Wauw wat is het hier mooi en stil. We luisteren naar het geluid van het water en verder niks. Rust en genieten.

Goedemorgen !

Dan is het tijd om de drukte op te zoeken. De kerstmarkt in Trondheim. Maar voor we daar aankomen zijn er nog wat stops bij de mooiste plekken!

Het is voor mij niet lang geleden dat ik in Trondheim was waardoor ik een goede tour kan geven. Ook ontdekken we nieuwe plekjes en kijken naar een prachtige zonsondergang. De huisjes van Trondheim zijn niet alleen gekleurd maar het water ook. De ondergaande zon zorgt voor een roze gloed over de stad.

De zon is dan wel onder maar de dag nog lang niet afgelopen. Ken je het geluid van de rikkelende bellen, marktverkopers, kerstmuziek en veel gepraat. Ja dat is gezelligheid. De kerstmarkt is mooi en er wordt vooral veel eten verkocht. Jammer genoeg ben ik wat misselijk die dag maar dat stopt Robin niet om een heerlijke Noorse wafel op een stok met chocola te gaan eten!

De kerstverlichting is niet het enige wat straalt deze avond. Wat een stralende lach en ogen. Het is zo fijn om weer samen te zijn. Natuurlijk mag een avontuur op het industrie terein niet ontbreken. Nee we zijn niet fout gereden maar we zijn opzoek naar de buis. Een groot kunstwerk aan de rand van Trondheim

In het huisje gaan de kaarsen en houtkachel snel aan. Het flikkerende licht en knapperende vuur geeft een fijne achtergrond. De warmte voel ik vooral in mijn handen door de grote kop chocolademelk die ik vast heb. We stoken het binnen zo warm dat we zonder jas tijdens een Noorse winter de veranda op kunnen lopen om sterren te kijken.

Kijk daar een hertje, en daar zelf twee, hee daar staat er nog een! Tijdens het rijden zien we zo veel bijzonder dingen. Het liefst stoppen we overal maar nu eerst naar de sneeuw! Via een mooie route komen we aan bij skallstuggu. Het weer vandaag is mistig en regenachtig waardoor het rustig is. Dat komt goed uit want dan kunnen we zo de sleetjes pakken en van de heuvels af racen. Wooosh daar gaan we dan! Wat een sneeuw, wat een gelach en wat een snelheid. Wandelen lukt niet zo goed want we zakken ver weg in de sneeuw maar daar wordt het uitzicht niet minder om. We proosten met warme chocolademelk en een heerlijke noorse wafel. We rijden wat rond tussen de velden in de hoop dat er even een eland komt zwaaien. Ze laten zich niet zien vandaag.

Een stap buiten de deur en je staat al vol in de natuur. Daarom gaan we vandaag op avontuur in het gebied waar we slapen. Wat een prachtige wandeling. Eerst naar een oud boothuis en daarna helemaal het land over tot het water. We lopen de zon tegemoet. De meest mooie uitzichten na elke nieuwe stap. De wereld gaat steeds een stukje meer open. We laten het bos achter ons en lopen het strand op. Nouja met touwen aan de rotsen klimmen we naar benedenen. Hmmm lekker een kaneel broodje en een prachtige plek.

Lekker koken en gezellig spelletjes spelen bij het haardvuur. Ja zo mag elke avond wel zijn.

Vandaag laten we het huisje achter en rijden via de mooiste route naar huis. Eerst zitten we in de mist en wolken. De lichtjes van de huizen schijnen er door heen. Als we verder rijden komen er prachtige uitzichten achter de mist weg. Mooie meren en besneeuwde velden. Door de sneeuw kun je ook goed sporen van dieren zien.

Kert vieren ze in Noorwegen op 24 december. We beginnen met rijstepap met 1 amandel er in. Wie de amandel heeft krijg een marsepeinen varken. Helaas zijn wij dat niet.

De dagen gaan snel voorbij dus we nemen de tijd om nog een wandeling te maken en de berg op te lopen die ongeveer naast het huis zit. Vanaf hier kun je over een heel groot deel van Levanger heen kijken. Het is wel een ijzige gevaarlijke route en door takken en bomen vast te houden glijden we niet uit.

Met kerst moet iedereen er wel mooi uit zien dus de nagels worden gelakt!

Tijd voor het kerstdiner. We vieren kerst met deense tradities. Hmmm wat een lekker eten! Het belangrijkste gerecht was de eend. De kerstboom wordt verplaatst naar het midden van de kamer, het liedjes boek wordt erbij gepakt en we vormen een kring om de kerstboom. Daar gaan we dan! Handen vast en rondjes om de kerstboom terwijl we met de kerstliedjes (proberen) mee zingen. De liedjes zijn natuurlijk in het Noors en dat is nog niet altijd zo makkelijk maar wel heel mooi.

Nog lang niet uitgefeest want de cadeautjes gaan kopen. Vooral de kinderen zijn niet te stoppen. Wanneer de kinderen slapen is er nog een volwassen variant van het amandel spel. Hier is het vanille rijstpap met allemaal stukjes amandel. Maar alleen de hele wint een prijs. Extra moeilijk dus. Aan het einde denkt iedereen dat de amandel per ongeluk opgegeten is … Maar nee hoor. Vol trots opent Robin zijn hand. En jahoor, daar ligt de winnende amandel in.

Hiep hiep Hoera Cristel 20 jaar. Wat een feestje. Bedankt iedereen die een cadeautje in de koffer van Robin heeft gestopt. Van de familie krijg in een mooie foto kalender met de mooiste plekken van Noorwegen. Geen verjaardag zonder taart dus de keuken in! Hmm wat voor taart zou het worden? Chocolade taart natuurlijk. Dat was smullen. Niet veel later genieten we van alle uitzichten als we een stukje rijden. Oeps verkeerde afslag naar een ijs weg de heuvel op. oeps draaien in de sneeuw wilt niet. Oeps auto vast. Oh gelukkig wandelende noren die willen helpen drukken. Daar gaan we weer!

In Noorwegen wordt de vlag uitgehangen wanneer je jarig bent. Vlak voor we weggingen hebben we bij het huisje alvast wat fotos gemaakt 🙂

De laatste dag dat Robin er is. Nog even langs de winkel om wat eetbare souvenirs mee te nemen, we maken het rondje af door nog even bij het water te lopen. Het is mooi hier, en ook erg koud. De deense eettradities gaan door bij de lunch. Er komen zelfs gasten eten. Dat is leuk! Maar nu wordt het minder leuk. Afscheid. Dag dag . Fijne vlucht en tot over 3 maanden. De dag is gelijk niet zo leuk meer. Het wordt nog lastiger als het vliegtuig zo veel vertraging heeft dat we makkelijk nog de hele middag en avond samen konden zijn.

Dagje naar de sneeuw. We rijden naar skallstuggu om in de sneeuw te spelen. Dat is leuk! Het is vooral heel erg leuk om samen met Sine op de slee van de heuvel af te gaan. Zo veel slee ervaring heb ik nog niet dus het sturen is soms nog wel lastig. We zijn maar 1 keer omgevallen, maar het is toch wel erg grappig om je te laten vallen als de slee stilstaat. Lekker veel sneeuw en prachtige luchten

Een stap buiten en ik heb het eigenlijk al gezien. Regen en natte sneeuw. Maar toch moet ik door want ik ben onderweg naar het station . De regen maakt de ochtend nog donkerder dat het al was. Na 3 kwartier lopen stap ik in de trein. Op naar Trondheim. De route is zoals altijd weer erg mooi. Eerste stop in Trondheim is een bekende koffiebar voor een sweet chili koffie. En lekker was het zeker. De rest van de familie zien we in het wetenschapsmuseum. Daar vermaken we ons de hele middag en er is zelf een wetenschapsshow die toch wel erg spannend was voor de kinderen. Voor het avondeten gaan we naar familie in trondheim die een groots diner heeft voorbereid. Het was weer een fijne dag.

De barnehage is dicht rond de kerst en oud en nieuw wat betekent dat ik de hele dag met de kinderen ben. Buiten regent het en er valt veel natte sneeuw. Lekker binnen blijven dus! Ook kan een dagje naar het zwembad niet missen. Pas maar op want de kinderen zwemmen met haaienvinnen!

Zo brengen we ook grotendeels de laatste dag van 2019 door. Veel binnen spelen. In de middag komt er bezoek voor een oud en nieuws diner. Iets met vis en het was best lekker. Het is echt een feestmaal want iedereen heeft mooie kleren aan. Voordat ze naar huis gaan steken we nog sterretjes af op de veranda in de regen. Net voor 7 uur is het weer rustig in huis. Vooral veel opruimen…

We spelen 3 keer hetzelfde spel waarbij ik 1 keer win 1 keer gelijk speel en 1 keer dik verlies. Ook is er weer video contact met Vledder. Alvast een gelukkig nieuwjaar wensen en gezellig praten. Het laatste half uurtje voor 00:00 begint het wat meer te leven in Noorwegen. De lucht wordt steeds meer gevuld met kleuren. Er zijn dus ook knallen waardoor Sine wakker is geworden. Nu kunnen we samen naar het vuurwerk kijken. Met nog 5 minuten op klok gaan we voor het raam zitten. Vanaf hier kunnen we 3 verschillende plekken zien waar vuurpijlen de lucht in worden geschoten. Net als we op de klok willen kijken of af te tellen is het al 00:00. Gelukkig nieuwjaar allemaal!

Dat 2020 maar veel moois en geluk mag brengen. Zelf ben ik niet zo van de goede voornemens want je kan toch elke dag beginnen met je dromen en wensen waarmaken? Maar als iemand nog bijzondere goede voornemens heeft hoor ik het graag. Wel wil ik dit jaar nog meer van Noorwegen zien maar dat gaat vast lukken!

3 gedachten over “Altijd feest tijdens de feestdagen

Voeg uw reactie toe

  1. 2 super blije guppen! Wat een knus huisje en een prachtig uitzicht hebben jullie daar zeg. Het filmpje en de foto’s geven een mooie indruk van de tijd die jullie samen hadden, je verjaardag (met vlag!) en de feestdagen. Leuk spel, vanille rijst met amandel. Robin heeft maar weer geluk! Best bijzonder om dat allemaal zo ver weg van huis te vieren!.Om nooit te vergeten!
    Leuk idee, die letters beplakken met kleine stukjes papier, dat neem ik mee naar mijn kleuterklas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑