Is de winter dan echt begonnen?

Op school heb ik de eerste toets gehad. Het was een dictee van woorden en zinnen die ze op een dag hadden gekregen dat ik er niet was maar toch had ik bijna alles goed! Dat is nog eens een goed begin 🙂

Sommige avonden moet ik ook oppassen of de kinderen op bed leggen. De ene keer gaat het wat beter dan de andere keer. Ook heeft het oudste meisje het er steeds vaker over om mij op te zoeken in Nederland later. Dat is leuk.

28 November is het Thanksgiving. De hele dag zijn we al druk aan het koken en bakken. Er komen 11 volwassenen en 7 kinderen. Lekker druk! De kalkoen zit al een tijdje in de oven en begint er steeds beter uit te zien. De vulling is gemaakt en ook een groente mix met boontjes,asperges en erwten voor erbij. De gasten komen langzaam binnen en hebben ook lekkere dingen mee! Zo staat de tafel ineen vol met Kalkoen, de vulling, groente mix, room mais, zoete aardappel puree, zelfgebakken brood, aardappel kool en wortel, zelfgebakken koekjes, pompoen taart en een citroen merengue taart! Wauw dat wordt smullen. Er wordt gezellig gepraat en de kinderen spelen leuk samen. Het eten is ook erg lekker wat het een top avond maakt.

Het grote diner en al die extra kinderen te spelen geven ook wat extra opruim uurtjes. Het dunne laagje sneeuw van de afgelopen 2 dagen wordt steeds wat dikker want het sneeuwt weer!

Als ik in de ochtend de gordijnen open doe zie ik het al . Overal is het wit! Het heeft de hele nacht door gesneeuwd en het gaat nog steeds door.

Vandaag is een planningsdag van de barnehage waardoor de kinderen de hele dag thuis zijn. Yess lekker in de sneeuw spelen. De meisjes testen hun nieuwe skis uit maar dat is toch nog wel moeilijk!

Binnen bij de warme kachel is ook genoeg te doen. De tafel ligt al vol met tekeningen en knutsels. Puzzels worden gemaakt en naar de sneeuw kijken is ook erg leuk. De dag wordt nog leuker als we naar de kerstmarkt gaan. We hebben gehoord dat de kerstman er komt! Sine zegt dat ze het wel gek vind dat deze kerstman verkleed is hmm… De echte zal het wel druk hebben dan.

Van mijn ouders had ik een chocoladeletter en een zak chocolade pepernoten gekregen. Die zijn ondertussen al op oeps.

De zon, oh die gekke Noorse zon. Iets na 11 uur komt de zon achter de berg weg om daar om 12:20 al weer achter te verwijnen. Het is wel langer licht natuurlijk maar voor zonnestralen moet je tussen deze tijd naar buiten. Dit is vanaf het huis. Op andere plekken is dan soms nog wel zon.

Wat een sneeuw weer vandaag. Het weer doet gek en verandert vaak. Het is gek om de zon te zien schijnen en het verderop te zien sneeuwen. Binnen een paar minuten sneeuwt het heel hard en is alles wit en grijs. Behalve de sneeuw voor de zon. Die is oranje. Als het sneeuwen stopt ben ik buiten te vinden met de camera.

En even laten kan ik gezien worden op mijn fiets. Jaja door de sneeuw fietsen. Op de meeste fietspaden is de sneeuw wel naar ze zijkant geduwd vanmorgen. Maar op sommige stukken ook niet. Daar loop ik. Op de kerstmarkt heb ik met een meisje afgesproken. De kerstmarkt is wel erg klein dus daar zijn we snel klaar mee. Dan maar het buurthuis in om wat te eten en op te warmen! Er is hier een organisatie waarbij vluchtelingen eten uit hun land maken en dat verkopen. Vanavond zijn het Bangladesh, Oekraine en Syrië .

We doen de deur open om naar buiten te gaan maar die doen we ook gelijk weer dicht. Wat sneeuwt het hard! Vooral de harde wind maakt het niet zo fijn om nu buiten te lopen. Na een snelle stop bij de winkel moet ik toch echt wel weer de fiets op. Het is koud en de sneeuw komt hard tegen mijn gezicht aan en op sommige stukken zie ik haast niks. Gelukkig is het ineens weer helder en kan ik de sterren tellen.

Deze nacht blijft het ook weer sneeuwen. Toch ben ik vandaag alleen buiten voor een mooie wandeling door de velden en het bos. Even natuur meditatie. Rust, Donkere kleuren van de rosten, groen van de bomen en wit van de sneeuw. Gewoon even niks.

Oja je hebt soms potjes op tafel staan maar omdat er wat voor staat kan je niet lezen wat het is. Dan denk je oh lekker plakjes augurk en dan denk je oh shit plakjes jalapeno peper .

Ik had niet verwacht dat er nog meer sneeuw zou vallen! Maar toch is het wel zo. En deze keer moet ik door de sneeuw op de fiets naar school. Die gekke Noren weten niet hoe ze een fiets/looppad sneeuw vrij moeten maken. Ze maken ook bultjes sneeuw midden op het fietspad. Dan kom je een heuvel afgefietst en knal je ineens tegen een sneeuw muur aan. Een erg bijzondere ervaring. Het is nog donker maar door het witte van de sneeuw lijkt alles wat lichter. Wauw de lucht lijkt wel paars deze ochtend

De noorse lessen goed. Buiten is het koud maar binnen verkopen ze gelukkig warme chocolademelk. Hmm lekker en warm! Dan is het al weer tijd om naar huis te fietsen. Nu ik mijn Noorse ID nummer heb kan ik een bank account aanvragen. De fietsroute gaat dus ook langs de lokale bank. Even alle belangrijke papieren en paspoort laten kopiëren en woensdag weer terug komen. Wat een prachtige uitzichten onderweg! Wauw Noorwegen is mooi en wauw wat heeft sneeuw toch iets magisch.

Volgens de weersvoorspelling gaat het dinsdag de hele dag regenen. Dat betekent dat vandaag de laatste sneeuw dag is. Daar maken we graag nog even gebruik van na de barnehage! Lekker spelen in de sneeuw.

In de ochtend ligt er nog sneeuw dus de kinderen kunnen op skis naar de barnehage. Dat is leuk! Als ik terug loop is de regen al begonnen en het stopt niet met regenen tot het avond is. Bah dit weer is wat minder leuk… Oja mijn snowboots zijn dus niet waterdicht, jhee natte sokken. Wat doe ik verde op dinsdag? Slapen en eieren op de grond laten vallen.

Bijna alle sneeuw is weg. Sommige stukken sneeuw zijn is ijs verandert wat het fietsen weer een avontuur maakt.

Op school goed opletten en warme chocolademelk drinken

Yes mijn bank account is geopend en de bankpas is aangevraagd! Deze krijg ik ongeveer over een week binnen. Noorse post is niet het allersnelste. De snelste post uit Nederland die ik heb ontvangen heeft er 9 dagen over gedaan. En een pakketje net iets meer dan 2 weken. Dus kerst en verjaardagskaarten moeten ruim op tijd verstuurd worden haha.

Wie kent deze Noors kersttraditie?

Als advent steken ze 24 stukjes kruidnagel in een sinaasappel en elke dag halen ze er eentje uit. Dit is voor mij een nieuwe manier van aftellen naar kerst.

Vandaag is er een kerstman feest op de barnehage. Alle kinderen mogen verkleed als kerstman. Wat grappig zeg! Rode en witte kleren, beetje sminken en natuurlijk een kerstmuts!

Niet vergeten je zonnebril mee te nemen als we in het donker naar de opvang lopen.

Het weer geeft niet echt een kerstsfeer af. Het regent en het is koud. Een goede dag om wat extra te slapen en films te kijken dus. En natuurlijk Noors leren voor de toets van vrijdag.

Tijd voor een lesje Nederlandse cultuur. Het is namelijk sinterklaas. Iedereen krijgt een chocoladeletter en samen delen we een grote zak pepernoten. Tijdens het Nederlandse bezoek zijn er ook wat pakjes voor mij achter gelaten. En door mij meegegeven naar Nederland. Het gedicht krijg ik op de mail. Zo kunnen we via videobellen toch een beetje samen sinterklaas vieren! Yes lekkere warme sokken met anti slip er onder ( vet handig want dan val ik niet meer van de trap af) ook krijg ik een chocoladeletter, een opschrijfboekje en stroopwafels. Yesss lekker hoor.

Hipp hipp hurra! Asta is jarig en is nu 2 jaar. Er hangt een grote nummer 2 ballon aan de trap en wat cadeautjes worden geopend. In Noorwegen is het een traditie dat de vlag uit gaat op een verjaardag. Bij de barnehage hangt ook de vlag uit en een papier met een foto, de naam en de leeftijd.

En dan is het weer tijd voor school. De toets gaat goed maar wat vooral goed gaat op de school is het chocolademelk drinken 🙂 De terugweg van school naar huis gaat niet zo goed. Het regent de hele dag al zachtjes en de grond is bevroren. Super glad dus! Als ik van mijn fiets afstap omdat ik de heuvel niet op kan komen heb ik er gelijk spijt van. Echt 0 grip. De heuvel maakt het dan ik bijna naar beneden glijd. Met heel wat moeite en bijna vallen toch naar de zijkant gekomen waar wat steentjes liggen. De rest van de weg loop ik steentje voor steentje. Maar nog steeds zijn er veel plekken waar het alleen maar ijs is. Best eng dus. Gelukkig ben ik nog op tijd thuis om een kerstfilm te kijken

Iets dat ook wat minder goed gaat die dag is brood snijden. Dacht ik zomaar dat mijn vinger het brood was haha wat gek.

Het is harder gaan regenen waardoor het minder glad is. Dat komt goed uit want vanavond ga ik weer fietsen. Bij een vriendin thuis maken we eten en kijken we 2 kerstfilms!

Lekkere vega burger

Hmm niet veel geluk deze dag. Bij het parkeren van mijn fiets val ik in de bosjes met allemaal plakkerige stekelballetjes. Dat koste aardig wat tijd om van mijn jas en tas te halen. Het ergste was nog dat het overal in mijn haar zat.

Weekend! Tijd voor een kerstmark in het buurthuis. Maar het blijken 3 kraampjes te zijn dus we zijn zo weer thuis. Gelukkig zijn er genoeg andere dingen te doen zoals kokos makronen bakken!

Ook wordt er een chocoladetaart gebakken voor het verjaardsfeest van Asta op zondag. De opa en oma hebben even 12 uur gereden om een weekje hier te zijn. Ook komt er een oom en tante met zijn kinderen. Het huis is dus gezellig vol. Na de cadeautjes is het tijd voor de taart! Hmmm lekker hoor

Een extra cadeautje vandaag. Het is weer begonnen met sneeuwen… Is de winter dan echt begonnen?

9 gedachten over “Is de winter dan echt begonnen?

Voeg uw reactie toe

 1. Wat een avontuur dat fietsen, ondanks de winterbanden en spikes onder je schoenen. Wel mooi om te lezen dat het goed gaat met je noorse les en dat je echt een andere cultuur en gebruiken tegen komt.
  Zoals wij gezien hebben ben je helemaal opgenomen in je host gezin en dat lees je ook weer in je verhalen. Ben benieuwd naar jouw eerste ski ervaringen ?⛷?

 2. Brr. Brr. Brrr. Brr .brr. wat een sneeuw. Maar binnen is het gezellig lees en zie ik op de prachtige fotos.
  Het fietsen is inderdaad een avontuur. Net als de les. Geniet ervan en vooral ook van het mooie punt waar je al 100 x geweest bent.
  Groet

 3. Leuk om te lezen Christel! Ik stuur het ook door naar mijn nichtje Jitske, die was eervorige winter een aantal maanden in Noorwegen voor studie, en werd behoorlijk verliefd op dat land. Groetjes, Inge van Westerlaak

 4. Die foto met de zonnebril is fantastisch! Haha wat leuk!
  Weer gaaf om te lezen Cristel, en tof dat je ze Sinterklaas beetje hebt leren kennen, aardige man wel! Liefs!

 5. Beetje jaloers op al die sneeuwbuien, -ballen, -poppen en glibberparijen. JIj kan in ieder geval terug kijken op 2019 met sneeuw, dat moeten we hier nog maar afwachten De tijd dringt en de voorspellingen zijn uiterst teleurstellend ;-( .
  Ik geniet van al je ‘klunzige’ acties. Je beschrijft ze heel beeldend, het kost mij geen enkele moeite om mij voor te stellen hoe dat er IRL uit ziet.: -D Wanneer stap je op ski’s? 😛
  Fijn dat je Noorse lessen goed gaan, dat je steeds meer (internationale) vrienden krijgt en op die manier kennis maakt met verschillende (eet)culturen. Omgekeerd introduceer je daar ook Nederlandse tradities. Leuk hoor!
  Geniet van de winter en de feestdagen (en vooral ZEER interessant bezoek uit Nederland! 😉 )

 6. Weet nu hoe ik je een berichtje moet sturen. Het is te laat maar wil je toch nog even feliciteren met je verjaardag op 1 ste kerstdag. De verhalen die je maakt lees ik met plezier en leer ook nog Hoe men daar leeft..
  Noorwegen is schitterend tenminste wat wij gezien hebben en dat was in de zomer. Ik wens je (jullie) een fijne jaarwisseling. Groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑