Aftellen tot…

Het heeft weer gesneeuwd! De sneeuw is wit. Het geeft de donkere dagen net wat meer licht. De verse sneeuw zorgt er ook voor dat het fietsen weer een groot avontuur is. Zo kan je bijvoorbeeld van je fiets vallen als je een hobbel niet zag door de sneeuw. Gelukkig is de sneeuw dan zacht om in te landen. Of dat je met de fiets een steile heuvel op probeert te lopen en als je er bijna bent dan even een paar meter naar beneden glijden. Maar dat maakt het allemaal niet minder mooi. Het is prachtig.

De roze en blauwe lucht die tevoorschijn is gekomen als ik terug fiets maakt het alleen maar mooier. Ja ik weet weer waarvoor ik Noorwegen heb gekozen. Toen ik vanmorgen met mijn gezicht in de sneeuw lag vroeg ik me wel even af wat er ook alweer zo leuk zou moeten zijn aan Noorse winters.

In de avond creëren we weer een lichtpuntje. Een peperkoek huis maken! Natuurlijk niet te veel van de versieringen snoepen , maar stiekem toch een beetje wel. Het in elkaar zetten van het huis is voor een andere dag.

Voor woensdag zijn de weersvoorspellingen slecht. Dus na de barnehage blijven we nog lekker in het donker in de sneeuw buiten spelen. Maar het is toch wel erg koud hoor!

S avonds zitten we warm binnen. Met kerstmuziek op de achtergrond maken we het peperkoekhuis af. Of nouja, dat proberen we, de muren staan nog wat scheef maar het ziet er wel mooi uit! Het eindresultaat:

Ik vind het bijzonder dat de muren zijn blijven staan. Niet alleen van het peperkoek huis maar ook van het woonhuis! Wat een harde wind en wat een sneeuw, het gaat echt alle kanten op. Maar helaas zoals de voorspellingen al zeiden is de volgende ochtend veel sneeuw weg. Het is 5 graden en het heeft geregend, natte sneeuw en bevroren stukken. Niet de ideale fiets omstandigheden.

En raad eens wie er eindelijk een noors bank account heeft? Jaja het heeft even geduurd maar het is zo ver.

Hoe ik mijn dagen op school door breng

Het ijzige Noorwegen ziet er weer mooi uit vandaag. Zoals iedereen ondertussen al weet is het fietsen en lopen op ijs niet zo fijn.

Kook tip: Niet vergeten water in de pan te doen als je water wilt koken…

13 December is het Santa Lucia. De kinderen gaan vandaag helemaal wit gekleed naar de barnehage! Ik ga samen met de opa en oma mee. We splitsen om dat ze in 2 verschillende groepen zitten. Eerst lekker samen ontbijten met Luciaboller! Hmm er is ook genoeg ander lekkers voor het ontbijt. Dan gaan de lichten uit en wordt de Lucia traditie gedaan. Alle kinderen hebben witte kleren aan en “kaarsen” vast. Nu doen ze het met nep kaarsen want echt zijn te gevaarlijk. Voorop loopt een meisje met een krans van kaarsen in het haar en daar achter loopt de rest. Dit allemaal terwijl ze het Santa Lucia lied zingen. Wauw wat is dat mooi. Daarna verzamelen de kinderen in een ruimte om nog een keer staand voor iedereen het lied te zingen. Ook komt er nog een vrolijk kerst liedje achteraan.

Vrijdag is voor mij een schooldag en omdat het anders te kort tijd is wordt ik met de auto naar school gebracht voor het laatste uurtje. Die is zo voorbij en dan ga ik de natuur in. Een paar keer was ik al langs een bordje gelopen en vroeg we af waar dat voor was. Een mooie wandelroute dus! Of eigenlijk een prachtige wandelroute! De stilte, de sneeuw, de rust en de natuur is fantastisch. Ook kom ik nog 2 eekhoorntjes tegen. Ik blijf even staan kijken. Ze gaan gewoon rustig door en springen van boom naar boom. Nog wat langer blijf ik staan en kan zelf heel dichtbij komen. De eekhoorn eet een dennenappel en de stukjes vallen bijna in mijn haar. De wandeling is op een heuvel en omdat ik zo hoog ben is hier ook de zon! Vanuit het huis is er komt de zon maar 20 minuten boven de berg en het wordt steeds minder. Gelukkig is het wel gewoon licht zonder zon.

Het is weekend en na wat extra lang slapen en echte noorse sporten op tv kijken gaan we zwemmen! Yes dat is leuk en als we daarmee klaar zijn is er een handbal wedstrijd bezig. Spannend hoor om de wedstrijd te kijken. Het is erg leuk maar wel veel harde geluiden.

Thuis doen we nog een kerstquiz. Jammer genoeg weet ik niet zo veel antwoorden, het peperkoekhuis dat we ondertussen opeten is wel heeel erg lekker! We hoeven het huis niet af te breken want die was zelf al ingestort.

Deze zondag gaan we naar skallstuggu. Dat is een cafe in de bergen met erg veel sneeuw en dus een heel goed wandel en ski gebied! en het is maar 20 minuten rijden vanaf hier. We doen er iets langer over om er te komen. We rijden namelijk langs het klooster om kaas te kopen ( yes). Dit is dus een andere route maar wel erg mooi zeg!

Wauw het heeft aardig gesneeuwd sinds de laatste keer dat ik er was! Wat is het hier toch prachtig. De kinderen krijgen alle 2 skis onder de voeten en we zijn klaar om te gaan! Voor Asta is het de eerste keer.We lopen wat heen en weer op hetzelfde stuk om daarna lekker een wafel te eten en warme chocolademelk te drinken bij de warmte van het houtvuur. En natuurlijk is er ook skiën op de tv.

De terugweg wordt nog zoveel mooier! We rijden langs een veld en ik wijs naar de zijkant om te vertellen dat ik hier de vorige keer vlakbij een eland heb gezien. Ik kijk opzij… en op een paar meter van de weg aan de bosrand staan 3 grote elanden! Wow wat mega gaaf zeg! Een heeft zelfs een gewei en die heb ik nog niet eerder gezien. Geen tijd voor foto’s want we rijden er met 80 langs maar wat waren ze dichtbij en wat zijn ze groot!

Ja ga maar naar Noorwegen in de winter zeiden ze, dat is fantastisch zeiden ze. Hmmm als ik met mijn fiets weer eens van een heuvel afglijd en mijn benen al een lange tijd niet meer zonder blauwe plekken en bulten heb gezien denk ik er soms toch anders over. Maar dat Noorwegen fantastisch mooi is in de winter is zeker waar.

De kerst lunch op school. Wat een leuke ervaring was dat! Normaal eindigt de schooldag voor mij om 11:00. Maar vandaag is er op school een kerstlunch! De kerststemming komt er al goed in want in de les kijken we een kerstserie en het is begonnen met sneeuwen. Net als de witte vlokken in de lucht gaan wij ook naar beneden en verzamelen in de kantine waar lange tafels met kaarsen en bloemen klaar staan. De leraren hebben allemaal witte kleren aan en beginnen met het zingen van Noorse kerstliedjes. Met het gezang op de achtergrond kijk ik naar de lichtjes in de kerstboom en daarna uit het raam. Het is harder gaan sneeuwen. De leraren zijn de obers deze dag en brengen de borden rond. Heerlijke kip met saus, rijst , aardappelen en een salade. Hmm dat is lekker. Het gaat niet alleen om het eten want het is ook heel gezellig en ik leer veel over kersttradities in andere landen.

Tijd voor het toetje! Lekker een bolletje ijs met warme appel met noten. Hmm zo lekker dat als mijn buurman zegt dat hij geen toetje gaat nemen het toch aanneemt zodat ik er 2 kan opeten hahah wat een geluk.

Op de fiets terug door het verse laagje sneeuw dat op de ijspaden is gevallen met een prachtige lucht om naar op te kijken.

Dan is het ineens donderdag… Nu is het aftellen echt begonnen. Maar waar tellen we naar af? Naar kerst, de vakantie, mijn verjaardag? Neee Het aftellen is echt begonnen want Robin komt vanavond naar Noorwegen! Oh wat fijn om weer samen te zijn. Nu kunnen we samen aftellen. Tot kerst, de vakantie of mijn verjaardag? Het maakt allemaal niet uit. We zijn samen in Noorwegen, dat is wat telt.

5 gedachten over “Aftellen tot…

Voeg uw reactie toe

 1. Leuk om te lezen Christel, en mooie foto’s weer! Ook van mij gefeliciteerd met je verjaardag. Ik heb de blog doorgestuurd naar mijn nichtje Jitske, die vindt het ook interessant als Noorwegen- fan.

 2. Wat leuk om santa lucia mee te maken. De noorse cultuur en gebruiken leren en mee maken. Dat was een van je doelen om dit avontuur aan te gaan. En wat fijn dat er weer bezoek is, geniet er van. Geniet van je verjaardag en de kerstdagen.

 3. Wauw, fantastisch wat weer een bijzondere belevenis! Leuk verhaal, mooie foto’s!
  Alvast van harte gefeliciteerd met je verjaardag?? en we wensen jou samen met Robin hele fijne feestdagen ?? geniet ervan✨

 4. Nederlands meisje met een Noorse trui, je raakt al aardig ingeburgerd! 🙂 Je hebt vast een goed recept voor Norske vafler, ze zien er in ieder geval goed uit. Dat peperkoekhuis overigens ook!
  Je schrijft over Asta’s eerste ervaring op ski’s…en jij dan?
  20 minuten zon per dag, tenminste, als er geen wolken voor hangen, dat is niet veel. Vanaf nu gaan de dagen weer lengen en dat gaat in Noorwegen sneller dan in Nederland. Ik heb opgezocht waarom Santa Lucia in Scandinavië gevierd wordt. Ik wist wel dat het met de zonnewende, de terugkeer van het licht te maken had, maar niet precies hoe en wat. Jij wel? Wiki vertelt: De naam Lucia komt van het Latijnse woord voor licht: “Lux” (2e naamval “Lucis”). Doordat de juliaanse kalender drie schrikkeldagen per vier eeuwen te veel telt, verschoof de kortste dag langzaam naar voren, zodat deze vanaf de 14e eeuw niet op 21 december, maar op 13 december viel en daarmee precies samenviel met de feestdag van Sint-Lucia.[1] Ook de legende dat Sint-Lucia haar eigen ogen uitstak en toch bleef zien, hangt samen met de symboliek van de winterzonnewende: de overwinning van het licht op de duisternis.
  Mooi dat ze dat zo in Scandinavie vieren, een feest dat wij in Nederland niet kennen. Bijzonder sfeervol met die witte jurkjes, kaarsen en muziek. Wat doen ze eigenlijk met de jongetjes?
  En dan tot slot…. Het aftellen is begonnen, Robin komt! Inmiddels is die week samen bijna voorbij en kun je weer opnieuw beginnen met aftellen. Jullie hebben ongetwijfeld een heerlijke week samen gehad en gezorgd voor hele mooie herinneringen. Ik hoop daar in je volgende blog een beetje van mee te mogen genieten. Geniet nog even die laatste uurtjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑