Elanden, koud en bezoek!

Dit wist ik natuurlijk al lang maar van donderdagavond 21 November tot dinsdagochtend 26 November komt er Nederlands bezoek naar Noorwegen. Wat een feestje om mijn kleine stukje Norge te kunnen laten zien.

De vrijdag en maandag heb ik vrij genomen zodat het voor mij ook als een vakantie voelt. Na een goede vlucht en donkere auto rit komen mijn ouders aan in Levanger. Na een korte ontmoeting stap ik ook in de auto om naar het huisje aan de andere kant van de berg te gaan.

Wat heb ik een mooie kamer! En wat ik heb ik veel spullen meegenomen voor deze korte tijd..

De eerste avond denken we geluk te hebben. De voorspelling van het noorderlicht staan vanavond op meer dan 50% ! We lopen / glijden (want het is dus heeel erg glad) naar een mooi uitzichtpunt. Het Noorderlicht zien we niet maar wel prachtige sterren boven de lichtjes van Levanger.

De eerste dag voel ik me een echte inwoner van Levanger. We bekijken de mooiste plekjes van de stad en overal kan ik wat bij vertellen. Eerste stop : langs het water lopen. Zo kunnen we van het uitzicht genieten en zien ze wat van mijn leefomgeving.

Brrr het wordt toch wel wat koud. Opwarmen doen we in het restaurant met lekkere warme chocolademelk, koffie en een kaneelbroodje.Dat is lekker!

Nu kunnen we er wel weer tegen aan. Hup de auto weer in en door. De Levanger tour moet wel een beetje snel want het wordt hier vroeg donker. De oude houten huizen in het centrum zijn zeker een favoriet. Eigenlijk is alles hier wel mooi. Als we op de brug komen is er een prachtige zonsondergang te zien. Even wat langer blijven staan om te genieten van het uitzicht en om heel wat foto’s te maken. Mijn ouders hebben de camera mee en het doel lijkt wel om mij zo veel mogelijk op de foto te krijgen 🙂 Deze blog heeft dan ook wat meer foto’s dan anderen. Meer foto’s is ook meer keuzes maken. Voor deze paar dagen heb ik meer dan 600 foto’s om uit te kiezen, best lastig dus!

Weer rijden we een stukje verder. Dit keer stoppen we bij het strand. Ik laat het zwembad, de gymzaal en de universieit zien. En vooral het mooie verre uitzicht dat je hier hebt, Het pad naar beneden is helemaal bevroren wat het te gevaarlijk maakt om naar het water te lopen. Jammer maar vanaf hier is het net zo mooi!

Het is ondertussen donker geworden maar dat maakt niet uit als we naar het winkelcentrum gaan. De boodschappen zijn gedaan en we zijn weer klaar om te gaan. Onee die winkel ziet er ook nog wel leuk uit. En zal er in die winkel een Noorse trui hangen? Nee deze winkel lijkt nog gezelliger. Huh is het al 2 uur laten?

Na het eten lopen we naar het uitkijkpunt, er is weer rond de 50 % kans op noorderlicht vanavond! Natuurlijk gaan we dan even kijken. Levanger heeft veel stadsverlichting en in het noorden is het bewolkt waardoor we niks zien. Wel heb ik een vallende ster gezien, dat is ook erg bijzonder!

Lekker hoor ineens heb ik toegang tot veel chocola, chips en koekjes. Erg lekker maar net iets te veel van gehad oeps…

Gordijnen open, opstaan en van het uitzicht genieten. Het is een nieuwe dag. Ontbijten en dan de auto in. De planning is om naar een natuurgebied bij Snåsa te rijden. Dat is nog best wel een stukje noordelijker. De rit duurt wat langer dan gepland door veel foto stops en ijs op de weg.

Huisjes in Steinkjer

De route is prachtig maar de weg is gevaarlijk glad. Gelukkig rijden er niet veel andere auto’s . Onderweg komen we verschillende monumenten en uitzichtpunten tegen.

Graag hadden we de rots tekeningen bekeken. Alleen het was een wandeling van 400 meter de heuvel af alleen maar over het ijs. De eerst 10 meter komen we er al achter dat het te gevaarlijk is omdat we straks ook weer de heuvel op zouden moeten klimmen.

Is Snåsa aangekomen zijn we al een paar uur verder. Het was een lange rit maar alle uitzichten zijn het zeker waard! We lopen wat door het stadje en gaan dan de natuur in. Tijd om te bewegen en te wandelen!

Tijdens de wandeling zien we de mooiste uitzichten over het meer. Leuk om te weten, het meer is de 6e grootste van Noorwegen en Snåsa ligt er precies boven. Vandaag rijden we dus helemaal om het meer heen.

Mooie zonsondergang op de terugweg

Zoals de foto al laat zien maakt de zonsondergang het meer nog wat extra mooi. Wauw Noorwegen, wat ben je bijzonder.

Kan het nog specialer worden? Jahoor! 4 elanden gezien! Het was alleen erg donker dus meer dan een zwarte vorm in een weiland zag ik niet. Naast de snelweg staan er ineens 2 elanden 1 meter van de weg af in een weiland! Wat zijn ze groot zeg. Stoppen kunnen we niet want er rijden auto’s achter ons.

In Levanger worden de boodschappen voor het avondeten gedaan. Weet je nog dat restaurant van de koffie en chocolademelk? Daar lopen we ook nog even langs om te kijken hoe laat ze morgen open zijn. En ineens zitten we in het restaurant op pizza’s en een hamburger te wachten. De boodschappen kunnen wel een dagje wachten

Hmm lekker hoor

Ik bestel dus nooit meer een hamburger in een restaurant want dat eet veel te moeilijk. Of heeft iemand nog een gouden tip?

De bestemming van vandaag kan de tom tom niet vinden. Zelf ben ik er 1 keer eerder geweest dus verander ik in de reisleider. We rijden door het witte landschap met af toe wat mooie boerderijen. Dan ineens komt er een onverwachte stop. Er staat een eland in het veld! Deze keer met daglicht! Wat super gaaf

Zie je de eland wel staan?

Wat een mooie route! Hoe hoger we komen hoe meer sneeuw er langs de weg ligt! Dat belooft veel goeds. Voor de Noorse begrippen is er bijna geen sneeuw. Dat komt voor ons goed uit want het is vandaag extra rustig bij skallstuggu. Doordat er niet te veel sneeuw ligt is de wandelingen naar de top van de berg goed te doen volgens de Noorse locals. Haha ja vast, Veel stukken zijn van ijs wat het glad en moeilijk maakt. De klim is zwaar maar wel geweldig mooi en de uitzichten zijn adembenemend, aan de ene kant het fjord en aan de andere kant winter wonderland. Had ik al gezegd dat Noorwegen heel erg mooi is? Als je een noorse trui hebt moet je natuurlijk wel even op de foto zonder jas, dat was toch wel een stuk kouder.

Het laatste stukje naar de top loop ik alleen. Ik moet toch echt even de rots aanraken waar we de route naar onderweg zijn. Wat een stilte en wat een uitzichten.

Dit heeft zeker wel een warme chocolademelk en een stukje Noorse wafel verdient. In het cafe zijn ze bezig met de kerstversiering. De smaak van de wafels, het geluid van het houtvuur en uitzicht op de sneeuw. Wat is dit een perfecte dag.

Na al het reizen en leuke dingen doen besluiten we om maandag rustig aan te doen en in Levanger te blijven. Lang slapen, lekker ontbijten, douchen, naar de winkel, beetje rondlopen bij het water. Dit is hoe de dag er ongeveer uit ziet. Ook worden er verschillende sinterklaas zaken geregeld. cadeautjes ingepakt en meegegeven naar Nederland of juist in Noorwegen achter gelaten. En dan is het tijd voor het diner bij mijn hostfamily.

Eerst worden er wat handen geschud en cadeautjes gegeven. De kinderen zijn ook erg blij mij weer te zien wat mij ook weer blij maakt. Het is een gezelllige avond en het eten is heerlijk. Er is speciaal een typisch Noors gerecht klaar gemaakt. Gedroogde gezoute schaapsribben met een stamppot van koolraap en wortel met gekookte aardappelen en saus. Lekker hoor! Als toetje eten we samen stroopwafels. Wat leuk als Nederlands en Noors samen komt. Na een lange avond met leuke gesprekken is het tijd om naar bed te gaan. Deze nacht slaap ik weer op mijn eigen kamer. Dinsdag ochtend ga ik namelijk weer gewoon werken.

Hoera het heeft weer gesneeuwd. Zo ziet Levanger er gelijk anders uit. In de ochtend komen mijn ouders langs voor het echte afscheid, nog even samen wat drinken, cadeautjes en knuffels geven en dan is het tijd om te gaan. Als ze weg zijn wordt ik 10 minuten later gebeld dat een van de kinderen ziek is geworden op de barnehage. Ja alles gaat weer door nu.

Yes chocolade letters gekregen

7 gedachten over “Elanden, koud en bezoek!

Voeg uw reactie toe

 1. Wat weer een leuk verslag / verhaal. Genieten. En zo te lezen hebben je ouders het ook nacde zin gehad. En zeer leuk de eland. Een topper. Ga heerlijk verder genieten

 2. Wat een mooie dagen hebben jullie gehad. Fijn om te lezen dat jullie hebben genoten.Fijne sinterklaas daar doen ze daar ook aan?
  Tot je volgende verhaal. Geniet van de kersttijd die gaat komen.

 3. Wat heb je er weer een prachtig verhaal van gemaakt. Ik wordt weer net zo blij als toen we bij je waren. Super om jou weer te zien!! Het was fijn om kennis te maken met je hostgezin en te zien hoe goed het klikt en hoe jij je draai daar gevonden hebt.
  Het zien van elanden was genieten, net als de zonsondergang, de fjorden, skallstuggu, de houten huizen….gelukkig kunnen we de vele foto’s terug kijken ??

 4. Wat een belevenis voor jullie en wat fijn dat j e het zo naar je zin hebt Christel, daar in Noorwegen. Ik ben er twee keer geweest, maar staat nog steeds voor nog een keer op mijn lijst. Van uit een mooi zonnig Appelscha wens ik jou een mooie decembermaand en nog een hele fijne tijd met alle nieuwe ervaringen om je heen. Groetjes Immie.

 5. Hey Cristel, wat onwijs leuk om over jouw ervaringen en belevenissen te lezen. Had al eea van je moeder gehoord.
  Maar wat een super avontuur. Veel plezier in Noorwegen, heel veel succes en vooral lekker genieten!! Groeten uit de kolonie?

 6. Kerstvakantie! Sommige mensen lezen een boek, maar ik had nog wat achterstallig leesvoer op jouw website. Altijd heerlijk om te lezen en mee te genieten. Leuk dat je je ouders een stukje van jouw ‘nieuwe wereld’ hebt kunnen laten zien en beleven, maar ook goed om te lezen dat de kinderen je gemist hebben als je een paar dagen afwezig geweest bent. Dat zegt iets over de band die je met hen opgebouwd hebt in die paar maanden. 🙂
  Super dat je al zoveel elanden gezien hebt. Het zijn imposante beesten die je liever niet op je motorkap hebt.
  Noorderlicht, wie wil dat nou niet zien? Als je maar een weekje in Noorwegen bent is de kans klein, maar jij gaat het vast nog beleven! It’s magic!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑