Snakker du norsk?

Snakker du norsk? Ik binnenkort wel! Deze week is namelijk mijn taalcursus begonnen.

Leuk de eerste dag naar school fietsen met een beetje sneeuw en -12 als gevoelstemperatuur. De heenreis naar school bestaat uit het eerste stuk niet fietsen en alleen maar van de heuvel af –> voordeel van op de heuvel wonen. Daarna 2 fietstunnels onder de weg door , een stuk vlak, de brug over en dan een heuvel op. En die is dus best wel heel erg steil. De laatste 10 minuten loop ik.

Maandag was een introductie en kennismaking met de klas. We werden dan ook alleen van 12 tot 13 uur op school verwacht. De andere schooldagen ga ik lessen volgen van half negen tot 11 uur. Hopelijk gaat het lukken om elke ochtend op tijd te komen. In mijn klas zitten 9 andere mensen uit verschillende landen. De Filipijnen, Syrie, Marokko, Kongo, Eritrea en Maleisie, veel verschillende culturen dus! Sommige zijn net aangekomen in Noorwegen en anderen wonen er al 2 jaar.

De terugweg doe ik er veel langer over om thuis te komen –> nadeel van op een heuvel wonen. Maar een voordeel is dan weer leuke uitzichtpunten om onderweg even te gaan eten

Op dinsdag heb ik geen school. Dan is er alleen informatie voor mensen die gaan emigreren en geen taalcursus. Dat betekent dus dat woensdag de eerste echt les dag is.

De lessen worden gegeven in het Noors en ik kan alles verstaan hoera! Het lijkt nu allemaal nog wat makkelijk. Als de docent ons beter leert kennen en weet wat het niveau is waar iedereen op zit zal het beter worden. De klas is gezellig en de lessen zijn leuk. Het fietsen is ook niet erg want het is mooi buiten vandaag, maar ook koud brr. Wat is het toch met kou en Noorwegen? Snap er niks van… 😉

In het huis gaat het ook goed. Ik weet steeds beter wat ik moet doen. Oja tip, geen afwasmiddel laten vallen want dat krijg je dus best moeilijk van de vloer en al helemaal niet meer uit de theedoeken die je hebt gebruikt om het mee op te ruimen. Een week later is de vloer nog steeds glad. En die theedoeken kunnen dus niet zomaar in de wasmachine zonder super goed uitgespoeld zijn anders komt er wel erg veel schuim

De barnehage heeft deze avond een leuke activiteit georganiseerd. Namelijk een reflector jacht! Deze is natuurlijk s avonds in het donker. Spanned hoor! De verkeers knuffel Tarkus vertelt wat over reflectors en gezien worden in het donker. Na dit interessante verhaal kunnen de kinderen in het bos dat bij de barnehage hoort op zoek naar 6 reflectors. Op elke reflector staat een letter. Het woordt dat er uit komt is Tarkus! Hmmm ook krijgen we warme ranja om op te warmen en een stukje peperkoek.

Vrijdag is weer een leerzame schooldag. Oja leuk om te weten, het filipijnse meisje uit mijn klas is ook au pair in Levanger. De studie boeken die ik nodig heb kun je alleen met contant geld betalen op de school. De terugweg ga ik langs het winkelcentrum om te pinnen en ook om chocola te kopen. Lekker voor in het weekend dacht ik… Tot de chocoladereep dezelfde avond al op was oeps.

Deze vrijdag middag gaan we met de kinderen zwemmen. Yes weer naar het zwembad met het mooie uitzicht, alleen deze keer is het al zo donker dat er geen uitzicht is. Dat het hier vroeg donker wordt is nog wel even wennen.

Dat schooldagen geven mij minder vrije tijd, dat is ook even wenen. Als ik een week er wat minder op uit ga voelt het gelijk als verspilde tijd ofzo. Wat het natuurlijk niet is maar toch is het gevoel niet fijn. En een niet fijn gevoel zorgt ervoor dat je naar een comfortabele omgeving wilt wat dus weer wat heimwee geeft. Gelukkig is alles goed hoor!

In het weekend zorg ik ervoor dat ik goed te tijd voor mezelf neem. Zaterdag doe ik niet heel veel bijzonders behalve goed uitrusten en wat kleine dingen. Zondag daar in tegen is een prachtige sneeuw dag! We gaan namelijk naar Zweden

Vanaf Levanger is het maar een klein stukje naar het noorden om op een weg te komen die naar Zweden gaat. Veel mensen in Noorwegen doen boodschappen in Zweden omdat het daar veel goedkoper is. Dit is ook de reden dat de familie en ik daar vandaag heen gaan.

Vroeg opstaan want het is bijna 2 uur rijden naar Åre! Het is een prachtige rit. Ik denk dat we wel langer dan een uur rijden voor we langs het eerste kleine dorpje komen. Een echt zweeds dorpje met een typisch rood houten kerkje in het midden. Grotendeels loopt de weg naast een bevroren rivier. Dat ziet er echt speciaal uit! Ook heb ik nog nooit zo veel bevroren watervallen gezien. Wat is dat bijzonder zeg. Hoe dichterbij we komen hoe meer sneeuw er ligt.

Eerst gaan we langs vrienden van familie die daar toevallig in een skiresort zitten. Fijn even in de sneeuw spelen! Tijdens het lopen zak ik soms bijna tot mijn knieën in de sneeuw.

Brrr dat buiten zijn in de sneeuw is toch wel koud. Snel weer naar de auto om boodschappen te doen. Na ongeveer 1 uur in de winkel lopen me we met heel wat extra tassen terug.

Tijd voor lekker eten! Hmm bij de creperie eten we lekkere galettes.

Op de heenweg had ik besloten om op de terugweg wat extra foto’s te maken want het landschap is toch wel erg bijzonder. Even vergeten dat we meer dan de helft in het donker terug zouden rijden.

Het weekend is voorbij en het is weer tijd voor de werk en school week om te beginnen. Op school maken we een contract op met welke dagen ik ga komen en welke uren. Maandag, woensdag en vrijdag ben ik er van 8:30- 11:00 en op donderdag doe ik online thuisstudie.

Op dinsdag ben ik erg blij dat ik niet naar school hoef te fietsen. Wat een regen. Het blijft de hele dag door regenen. Het kleine stukje naar de barnehage is gelukkig niet zo erg. Het wordt pas erg als het de nacht erna gaat vriezen en heel Levanger in een grote ijsbaan is veranderd.

De ochtend ben ik ook bijna bij elke stap uitgegleden en het fietsen was best eng. Mijn fiets heeft best goede winterbanden maar zodra ik van mijn fiets afstap omdat ik de heuvel niet op kan komen val ik gelijk. Ook voelde ik soms dat de fiets geen grip had als ik van de heuvel af fietste. Best eng! Het moeilijkste was nog de heuvel oplopen. Zelf had ik haast geen grip, door de remmen van mijn fiets in de houden kon ik de fiets als steun gebruiken. Zo toch nog op tijd en veilig op school aangekomen! Alles wordt weer goedgemaakt door de opkomende zon en de mooie uitzichten!

Dit is mijn klas en 1 van de docenten!

In de pauze maken we wat foto’s. En dan hoor ik iets wat ik nooit verwacht had dat iemand ooit tegen mij zou zeggen. “Wow Cristel is echt lang, We moeten de camere wat omhoog doen”. Hahah wat een grap

Hierbij de “Cristel is lang “foto

De weg naar huis is nog gladder omdat op sommige plekken de zon op het ijs is gekomen waardoor er een laagje water op het ijs ligt. Woohoo het wordt steeds spannender.

En dan besluit ik om aan het eind van de middag ook nog extra te gaan fietsen. Weer wordt dit goedgemaakt met een prachtige zonsondergang. Na wat heen en weer fietsen langs het water ga ik het winkerlcentrum in. Oja we eten bij de burgerking. Lekker ongezond!

Zie je de sterren? Ik wel. Het is een heldere avond en op de terug weg fiets ik langs een uitkijk punt om naar de sterren te kijken. Ook nog even ogendicht en luisteren, dan realiseren dan de E6 door levanger loopt dus dat ik autos hoor. Maar wat heeft Noorwegen toch veel mooie plekken.

Oja de brandweer beer van de barnehage mocht ook mee naar huis en een nachtje blijven slapen. Dat is leuk. We leren over brandveiligheid en waar de brand deken/blussers in huis zijn.

Kooktip: Altijd checken of de stekkers er wel in zitten of dat de oven echt wel aanstaat. Niet dat je na 1 uur de oven open doet om het eten te pakken en niet snapt dat het nog koud is. Of de rijst op tafel willen zetten vanuit de rijst koker waar de stekker dus niet in zat. Dat werkt gewoon niet zo goed

Hoera vandaag heb ik eindelijk mijn Noorse ID nummer ontvangen. Het duurde even maar nu kan ik bijvoorbeeld een noorse bankrekening openen. Maar eerst nog wat anders… want het is bijna zover… Nog even wachten op het bezoek uit Nederland….

4 gedachten over “Snakker du norsk?

Voeg uw reactie toe

 1. Wat weer een mooi verhaal Cristel, en wat heerlijk om dit op de terugweg weer naar nederland te lezen. Al die mooie plaatsen die je ons hebt laten zien. Wat zit je daar toch in een fantastisch mooie omgeving.

 2. Hei hei NederNoorse Reusin,

  Ja, jeg snakker a lit Norsk! Leuk om over al jouw belevenissen te lezen. Het voelt goed zeker, dat mensen ook eens naar jouw op moeten kijken om oogcontact te krijgen. 😉
  Jij kunt in ieder geval zeggen dat je een winter met sneeuw en ijs hebt. Wij moeten dat nog maar afwachten in dit kikkerlandje met kwakkelwinters.
  Wist je dat je het meeste leert van fouten maken? Jij vergeet waarschijnlijk nooit meer om stekkers te controleren voor je gaat koken. 😀 En zag ik daar nou een galette met rucola! Mmmm!
  Je eerste Nederlandse bezoekers heb je inmiddels uitgezwaaid.Ik hoop dat jullie gezellige dagen gehad hebben. Op naar de volgende bezoeker! Je hoeft nu niet zo lang meer te wachten 😉

  Hjertelig hilsen Rianne

  Btw. gefeliciteerd met je Noorse ID nummer!

 3. Wat leuk om al die verhalen te lezen, zo zitten wij ook een klein beetje in Noorwegen. Gelukkig voelen wij die kou niet.?

 4. Haha even gelachen om de foto, moet inderdaad apart zijn. Maar wat ziet de klas er gezellig uit, fijn dat je jezelf zo herpakt als even niet comfi is. Daarbij vind ik het elke keer maar stoer dat je zo fietst en gewoon tijd neemt om te genieten. Heerlijk!♥️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑