Roverstevnet 2019 – Tid for Trondheim!

Tijd voor Trondheim! Tijd om te gaan! Tijd om met de scouting in Noorwegen mee te draaien! Gewoon even naar een stad die je niet kent, waar je de taal niet spreekt en binnenkomt bij een groep van meer dan 100 mensen waarvan je niemand kent. Leuk hoor!

Roverstevnet is een kamp voor de leeftijd roverscouts uit heel Noorwegen.

Vrijdag 8 november heb ik de middag vrij om op tijd te vertrekken naar Trondheim. Backpack klaar, ik klaar, tijd om te gaan. De wandeling naar het station is ongeveer 50 minuten. Stap voor stap hoor ik de grond kraken onder mijn voeten. Alles is bevroren en wit. De ijslaag over Levanger maakt alles net wat mooier. De lucht kleur roze en rood, de zon is mooi. Het station van Levanger is ook al een mooie plek. Dit zijn vast voor tekenen dat het een mooi weekend gaat worden

De treinrit naar Trondheim beleef ik half met de zonsondergang en half in het donker. Door rotsen en tunnels, langs de fjorden en ijzige velden. Noorwegen is mooi en de trein is een goede manier om alles te zien. We rijden een tijdje achter de rotsen maar als we daar achter weg komen is er een prachtig uitzicht. Het mooiste gedeelte van het Trondheim fjord kleurt roze rood en oranje. Het water is helder blauw maar ondertussen net zo roze als de zon.

De hoofdlocatie van dit kamp is in heimdal, dat is 15 minuten verder met de trein van Trondheim centraal. Asheim ungdomsskole, de naam zegt het al maar we slapen in een school. Die dus erg moeilijk te vinden is want ik heb er 20 minuten extra over gedaan dan de terugweg toen ik de weg wel wist. De extra wandeling is niet erg want ik kom een vos tegen, wat gezellig.

Whoohoo bij het aanmelding krijg ik een button een badge en een buskaartje voor zaterdag. Dat is alvast een leuke souvenir. In de kantine van de school staat een grote tafel met lapjes stof in verschillende patronen en van alles om iets creatiefs te maken. Het doel is dat alle lapjes aan elkaar worden gemaakt zodat er een grote deken ontstaat waar iedereen aan heeft mee geholpen. Hierbij mijn kunstwerk:

Ja ik heb zelf ook geen idee

In de keuken zijn ze druk bezig met koken. Er worden heel veel aardappels en wortels geschild en gesneden. En er zijn nog heeel veel aardappels en wortels te gaan. Daarom hebben ze de volgende regel ingesteld: Wie koffie wilt moet eerst 3 aardappels of wortels snijden. Ik hoef geen koffie maar ga toch helpen in de keuken. Het is een goede plek om mensen te leren kennen. Langzaam komen er meer mensen binnen. De meeste arriveren tussen 17:00 en 21:00 maar ook om 00:00 komen er nog mensen binnen.

Terwijl het eten gekookt wordt doen we wat gezamenlijke activiteiten. Sommige spellen zijn voor mij wat lastig door de taal. Bij het spel de wind waait voor bijvoorbeeld. Degene in het midden zegt iedereen met blond haar en die moeten dan opstaan en van stoel wisselen. Maar voor ik doorhad wat er gezegd werd was het al gebeurt. De taal was ook wel weer een goed punt om mensen te leren kennen. Elke keer als ik naast iemand anders zat vroeg ik of ze het voor mij wilde vertalen. Zo doen we nog veel leuke spelletjes tot het tijd is voor eten. Wat het precies is weet ik niet maar het is een lokaal feestgerecht. De balletjes zijn gemaakt van schapenvlees en er is ook een speciale frisdrank die altijd bij dat eten gedronken wordt.

De opening! Verschillende mensen vertellen wat en we zingen liedjes. Ook komen er scouts vertellen over de andere kampen. Het is grappig om de verschillen tussen de Noorse en Nederlandse scouting te zien. De eerste avond ontmoet ik al een Scout die een Nederlandse das heeft! Omdat ik Nederlands ben mag ik deze het weekend dragen.

Patrouille 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 … Jahoor mijn naam wordt genoemd bij patrouille 14. Dit zijn de groepjes waar we de rest van het weekend het meeste mee gaan doen. Om elkaar beter te leren kennen gaan alle patrouilles samen met een andere krantenmep doen. De Noorse namen zijn toch wel heel anders in Nederland. De uitspraak is anders maar ook veel namen waar ik nog nooit van heb gehoord.

Ook krijg je met 5 andere patrouilles een klaslokaal toebedeeld waar we gaan slapen. Gezellig met veel mensen op een “slaapzaal” Het licht wordt uitgedaan en scouts die nog verder willen praten verplaatsen naar de gang en de anderen kruipen lekker hun slaapzak in. Het is al laat en morgen is het ook weer vroeg dag.

Lalala God morgen. Geen idee hoe het liedje precies ging maar ik weet wel zeker dat ik het net wat te hard vond toen ze met een box de slaapzalen binnenkwamen. Tijd om op te staan en tijd voor ontbijt. Na de broodjes snel warme kleding aan en een dagrugzakje inpakken voor trondheim. Ja we gaan vandaag naar Trondheim. Bij het openen wordt er een lied gezongen terwijl de vlag omhoog gaat.

Ze gebruiken geen speltak vlag maar de Noorse vlag

Daarna wordt er wat uitgelegd over de dag en vertrekken de eerste patrouilles naar de bushalte. We gaan met 3 verschillende bussen heen. De buskaartjes hebben we gister al bij het aanmelden gekregen. De busrit ben ik te druk met praten en voor ik het door heb staan we al in het centrum van Trondheim! We lopen door de mooie oude straten en langse de grote kerken.

Eerste stop van de dag. Het science museum. We hebben 45 minuten om er rond te lopen en van alles uit te proberen. Het museum opened pas om 11 uur voor publiek dus de scouting heeft het hele museum voor zichzelf.

De grote Nidaros-domkerk is waar we nu heen lopen. Oja het is buiten -10 en gevoelstemperatuur nog veel kouder brrr. Wauw wat is de kerk mooi en groot. Heel wat stapjes naar achteren om de voorkant helemaal op de foto te krijgen. Maar dat is nog niet alles, we gaan de kerk ook binnen! Een man verteld (in het Noors) over de kerk en het verhaal van St. Olav. Het is prachtig aan de binnenkant. Het licht dat door het grote ronde gekleurde raam valt maakt de kerk extra mooi. Gelukkig loop ik met een meisje samen die alle informatie voor mij wilt vertalen. Zo leer ik ook nog wat!

We lopen verder door het mooie Trondheim tot we in het park bij het water aankomen. Tijd voor een postenspel! In je patrouille ga je verschillende spellen doen zoals touwtrekken, met houtenplakjes zonder te vloer te raken het park door komen, het ninja spel (klinkt gek maar kan erg leuk zijn!), een soort beren maar dan met tikken ipv optillen. Dat is dus zo snel mogelijk na de andere kant komen zonder gepakt te worden en zo ga je heen en terug tot er maar 1 ver is. Tja scoutingspel termen… Het is fijn om actief te zijn, zo blijven we een beetje warm. Ook gaan we nog zaklopen zonder zak, gewoon springend een parcours doen dus en wat kleine kracht en energie spellen.

Iedereen weer warm? Goed dan gaan we nu een wandeling maken. Over de oude stads brug lopen we richting de berg met de fiets lift –> Ja Trondheim heeft een fiets lift omdat de berg zo steil is! Dat het steil is merk je ook zeker wel tijdens het lopen. Na een toch best wel zware wandeling komen we bij kristiansten festning. Dat is een ford met een prachtig uitzicht. Wauw wat kun je hier veel zien en wat lijken de huizen ineens klein. De zware wandeling was het zeker waard!

Het programma gaat verder achter het ford wat dus een grote schaduw plek is. Had ik al gezegd dat het koud is vandaag? De organisatie kan geen contact krijgen met de mensen die de lunch zouden brengen wat maakt dat we veel langer stil staan dan de bedoeling was. We doen wat spelletje om bezig te blijven maar iedereen begint zou koud te worden dat het niet zo fijn meer is. Dat maakt dat de warme lunch met open armen ontvangen wordt! Lekker een vegetarische chili con carne. Voor we naar Trondheim gingen vanmorgen hadden ze gezegd dat we bord en bestek mee moesten nemen voor de lunch, en ik denk lunch… dan moet ik dus een mes mee. Top lekker chili scheppen met mijn mes. Het is wel gelukt!

Tijd om weer terug te lopen naar de bushalte in het centrum. Yes van het lopen warmen we weer een op! De wandeling geeft mij tijd genoeg om gezellig met verschillende scouts te praten over de verschillen in taal en cultuur. Op de terugweg komen we weer langs de mooiste plekjes van Trondheim.

De eerste bus rijd net weg als we aankomen wat maakt dat we met alle 15 Patrouilles + organisatie in een bus gaan proberen te komen –> Het lukt niet maar gelukkig gaan de bussen hier wel vaak. De hele weg staan is wat minder leuk. Het is wel leuk dat je het daar weer warmer van krijgt. Waar is het nog meer warm? In de school waar we slapen! De terugkomst bij onze slaapplaats voelt dan ook als een extra warm welkom.

Vrije tijd tot we gaan eten! Samen met 2 andere meiden nemen we de bus naar de winkels in Heimdal om snacks te kopen. Lekker chocolade, we lopen terug naar school want beweging is gezond en een goede warming up! We zijn tenslotte wel op scouting kamp. Het leuke van scoutingkampen is nieuwe mensen leren kennen. Het voelt soms best gek om zomaar bij een tafel aan te schuiven bij mensen die je niet kent maar het geeft de leukste gesprekken! Zo spreekt er ineens een noorse scout Nederlands. Dat is een leuke verrassing. Ook ontmoet ik veel mensen die in 2018 naar de Nederlandse roverway zijn geweest. Zelf mensen die door Drenthe hebben gehiked ! Dat is dichtbij huis.

Deze lastige vraag krijg ik hier heel vaak. Waar kom je vandaan? En dan? zeggen dat ik uit Levanger kom of uit Nederland? Ik kies om eerst Nederland te zeggen en dat de situatie uit te leggen. Vaak zijn ze me al voor met een wow heb je hier zover voor gereisd…

Tijd voor eten! Lekker, wat hebben ze deze keer voor ons gemaakt?

Dit dus!

Omdat het een school is hangt er ook een hele grote kaart van Noorwegen aan de muur. Verschillende mensen komen laten zien waar ze wonen en wat de beste plekken zijn om heen te gaan. Ook krijg ik weer wat cultuur lesjes.

De avond komen we door het een “kampvuur”

Het programma bestaat uit verschillende Noorse liedjes, wat sketjes, een open podium, informatie over verschillende kampen en quizen die ik dus allemaal verlies omdat ik de vragen te laat begrijp sad.

Hier hebben ze een speciale traditie bij het eindigen van een kampvuur. We beginnen met het zingen van het lied. Daarna gaat iedereen hetzelfde lied neuriën en tijdens het neuriën gaat iedereen weg. De zaal/ plek moet helemaal leeg zijn aan het einde van het neuriën. Daarna mag je wel weer terug komen om spullen te pakken of nog even te praten maar pas als het liedje helemaal afgelopen is.

Tijd om te gaan slapen.

Ineens gaat het licht aan en daar is het liedje weer. Het liedje om mee op te staan. Maar deze keer om 2 uur s nachts? Wat is dat nou? Ik ga liever weer slapen. Iedereen verzameld in de kantine van de school. Daar wordt verteld dat we per patrouille vragen moeten beantwoorden die door de school hangen. Met de goed beantwoorde vragen verdien je ingrediënten voor een taart. Ja een taart midden in de nacht. De wedstrijd is om de mooiste taart te maken in het thema tijd –> Spoiler, we hebben niet gewonnen. Ik vind het wel een gekke tijd voor deze wedstrijd… Hierbij onze piece of time die om 4 uur af was. De keuze was dan: een stukje taart eten of weer gaan slapen. 3 keer raden wie er binnen 5 seconde onderweg was naar de slaapzaal.

Dit is dus een kwart klok en het aantal aardbeien geeft de tijd aan

Hoera weer het liedje waarvan ik de tekst niet weet behalve god morgen. Ja goedemorgen allemaal! opstaan. Het is de laatste dag dus bij het opstaan worden de tassen ook gelijk ingepakt. Het einde van het kamp is pas om 14:30 maar toch gaan er door de dag heen al veel mensen weg. Deze moeten vaak nog ver reizen met de trein of zelfs met het vliegtuig.

Eerst ontbijten en daarna de dag opening bij de vlag. We krijgen wat informatie over het programma van vandaag. In de patrouilles gaan we verschillende workshops doen. Alleen alle workshops zijn in het Noors wat het voor mij soms wel wat lastig of saai maakt. Er is altijd wel iemand die het vertaald maar als het een reactiespel/ discussie of stellingenspel is loop ik toch wat te veel achter om mee te kunnen doen. Gelukkig zijn er ook genoeg workshops die dat weer goed maken. Wat de dag ook goed maakt is dat het is gaan sneeuwen! De hele ochtend en middag blijft het zachtjes sneeuwen. De wereld met een wit laagje is alsof er wat extra magie bij is gekomen.

Tijdens het afsluitende praatje kijk ik vooral veel naar buiten, naar de vallende sneeuw en dan weer even naar deze gekke Noorse scouting mensen die zelf net zo enthousiast zijn over een beetje sneeuw. Er wordt nog wat informatie gegeven over andere kampen maar dan is het echt klaar. Bij deze afsluiting wordt er ook een lied gezongen. Tijdens het lied gaat iedereen weg.

Het kamp is afgelopen maar het weekend heeft nog wat uurtjes over. Samen met wat andere scouts loop ik naar het trein station. Een maand geleden had ik al tickets van Trondheim naar levanger gekocht maar die gaat om 17:10. De trein vanuit Heimdal is om 15:10 in Trondheim. De treinrit is niet zo heel fijn. Mijn ticket app werkte niet meer wat voor veel stress zorgde. Maar voor er gecontroleerd kan worden was de trein al in Trondheim waar ik uitstapte. Even 2 uurtjes door Trondheim lopen en de stad bekijken.

Bijzonder wat sneeuw met een stad kan doen. Trondheim is zo anders dan zaterdag toen we er in de zon rondliepen.

Nog een keer de speciale plekjes van Trondheim bekijken maar dan snel een cafe in om op te warmen. Met warme chocolademelk lukt dat zeker, Yummie!

Trondheim is mooi versierd met lampjes en sneeuw. De wandeling terug naar het station is dan ook echt wel een geluks momentje.

Verschillen die ik hebt ontdekt tussen de Noorse en Nederlandse scouting. De leeftijdsgroepen zijn anders. Hier ben je een roverscout vanaf 16 tot 24 jaar. Dit is anders dan de Nederlandse 18 tot 21 jaar.

In Nederland heeft elke eigen groep een das. In Noorwegen zijn er maar 2 soorten dassen, 1 voor christelijke groepen en de andere voor niet christelijke groepen. Elke groep heeft dus dezelfde das.

Ze hebben geen speltak vlaggen maar openen met de Noorse vlag en zingen dan een lied over trots, eer en de vlag.

Alle speltakken hebben dezelfde kleur blouse. Dus niet zoals in nederlands bij elke nieuwe leeftijdsgroep een nieuwe blouse.

Er zijn vast nog veel meer verschillen maar die ontdek ik vast nog wel!

5 gedachten over “Roverstevnet 2019 – Tid for Trondheim!

Voeg uw reactie toe

 1. Wat een p1rachtig verhaal. En een mooie foto s. Zeker ook die van Trondheim. Zeer sfeervol en ook de fot waar jij op staat. Het doet je goed zo te zien en te lezen. Geniet maar van de sfeer daar. Hier is weer zwartepietengedoe.
  En heb je noorder licht al goed kunnen aanschouwen met al die prachtige kleuren. Een groet uit Ooi

  Hans

  1. Dankjewel! Ja ik ben wel blij dat ik al het zwarte pieten gedoe in Nederland mis. En het noorderlicht heb ik 1 keer gezien maar was best vaag toen maar zeker ook al mooi!

 2. Prachtige fotoos en wat leuk om daar bijnde scouting te kijken.
  Heel , leuk om je verhalen te volgen. Lekker genieten, volgens mijn komen je ouders ook binnenkort dien kant op. Alvast veel plezier daar samen.

 3. Prachtige fotoos en wat leuk om daar bij de scouting te kijken.
  Heel , leuk om je verhalen te volgen. Lekker genieten, volgens mijn komen je ouders ook binnenkort dien kant op. Alvast veel plezier daar samen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑