Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding

In week 3 begin ik steeds meer te wennen en ontdek ik nog veel nieuwe dingen.

Een ding weet ik nu wel zeker, het weer doet nooit wat je verwacht. Gelukkig is het prefect herfstweer. Veel heldere dagen met mooie blauwe luchten, het is dan wel koud maar daar kan kleding op aangepast worden. Andere dagen is het mistig en regen maar dan is het extra fijn om binnen te zitten en bijna in de warme thee of chocolademelk te kruipen. Of in mijn geval is het vooral oplos koffie met chocolade smaak.

Ze hebben hier een oude camera die ik mag gebruiken. Deze neem ik nu elke keer mee als ga wandelen of fietsen. Het is erg leuk om er mee te experimenteren. De wandelingen worden zo veel langer! Dat is ook hoe mijn week begint. Met de camera naar buiten voor een wandeling!

In de avond is het tijd voor bingo. Ja bingo, dat spel dat meestal gespeeld wordt als je haren grijs zijn. Maar hier in het meer een avond voor jongeren. Helaas staat het geluk niet aan mijn kant en krijg ik geen kans om bingo te schreeuwen. Het is nog best lastig met de Noorse cijfers maar gelukkig krijg ik hulp.

De bingo bordjes zijn wel geleend van het bejaardentehuis in de buurt

Hoogtepunt van de avond: De beste chocolademelk die ik ooit heb gehad met een heerlijk kaneelbroodje. Dat maakt de avond zeker perfect.

Hmmm

Om onder andere Noorse cijfer beter te leren ga ik vanaf 11 november een taalcursus volgen. Vandaag ga ik langs bij de school voor meer informatie en een gesprek. Woesj (geluid van snelheid) en krrr (geluid van bevroren dingen waar je met een fiets overheen rijd) daar ga ik dan met de fiets van de berg af. Niet te snel natuurlijk want dat is eng. De camera heb ik ook meegenomen en ik stop onderweg een paar keer om foto’s te maken van het bevroren landschap. Dan een stuk fietsen naar het centrum wat grotendeels vlak is dus fijner om te fietsen. Maar dan komt er weer een heuvel in zicht, ja dat wordt weer klimmen. Er tegen op fietsen lukt niet dus dan maar lopen. Gelukkig ben ik op tijd vertrokken want na 47 minuten kom ik bij het gebouw aan waar ik moet zijn die dus best moeilijk te vinden is. Het is fijn om voor de volgende keer te weten waar het is.

De terugweg neem ik ook een mooie fietsroute en stop bij de winkel. Even een donut halen om ergens onderweg op te eten yummie.

Hoera pauze want ik kan de heuvel niet opkomen zonder tussenstop

Sommige ochtenden gaan wat soepeler dan de anderen. Als de kinderen mama hebben gezien willen ze alleen maar dat mama helpt en mag ik niks meer bij ze doen. Of dat ze 3 seconde voor je weg gaat een oogpotlood hebben gevonden en op hun wangen hebben getekend. De oplossing maak er een kat van en ze kunnen door naar de barnehage als kat. Maar de meeste dagen gaat het goed. We doen veel samen en het gaat ook steeds beter.

Samen koken

De belastingdienst in Noorwegen. Wat moet je er nou mee. Wij moesten er heen voor een afspraak. 40 minuten heen rijden en 40 minuten terug. Gelukkig is het rijden niet erg want de omgeving is mooi en er zijn fantastische uitzichten. Daar aangekomen kunnen we weer naar huis want ik heb een papier nodig die ik pas krijg bij de afspraak op 6 november. Op de terugweg rijden we via de opslagruimte om alvast de winter en kerst spullen mee te nemen.

Uitzicht vanaf de opslag ruimte

Na dat de huishoudelijke klusjes klaar zijn ga ik wandelen in het bos. Zomaar wat paden volgen maar wel goed onthouden waar ik vandaan kom. Onderweg kom ik sporen tegen en volg deze een stukje. Zo heeft elke boswandeling wel weer iets interessants!

Het weekend is voor mij een afwisseling van dingen voor mezelf doen en met de familie mee. Deze zaterdag komt er bezoek! We hebben een lamspoot in de koelkast liggen en deze krijgen we alleen niet op.De gasten hebben ook kinderen dus we gaan eerst lekker buitenspelen bij de barnehage.

Schommelen in het bos

Thuis weer even opwarmen en dan beginnen we al met koken. Spuitjes snijden en bakken, aardpeer schillen koken en tot mouse malen, zoete aardappel reepjes maken en natuurlijk de lam. Nu lekker eten

Lekker eten!

Hallo met wie spreek ik? Met de bevers van de van Swieten groep toevallig? Contact met Nederland hoera! Dit weekend is het jota/joti. Helaas heb ik geen scoutinggroep in de buurt kunnen vinden om mee te draaien voor de jota. Dan maar mijn eigen jota maken. Gelukkig heb ik mijn das mee genomen en zit ik om 17:00 klaar om met de bevers uit Vledder te video bellen! Dat is leuk, zo ben ik er toch een beetje bij. Ik krijg een rondleiding over het terrein en hoor veel leuke verhalen en vragen.

Hallo Nederland en Hallo Noorwegen

Om het weekend af te sluiten maak ik op zondag een prachtige fiets en wandeltocht. Het is fijn om buiten te zijn. Ook heb ik de camera mee waardoor ik wel extra vaak stop. Maar even stoppen geeft tijd om meer te genieten. 🙂 De camera is niet het enige wat in mijn rugzak zit. Bij een mooi plekje en een bankje haal ik er ook een flesje water en een mini yoghurt uit. Kleine pauze! Onderweg vooral genieten van de mooie uitzichten.

In het weekend vind ik wat is werk en wat is vrije tijd nog wel lastig. Want in het weekend doe ik ook dezelfde dingen die doordeweeks als werk worden gezien. Dit is ook iets wat vanzelf wel goed komt.

Pauze plekje!

Verdwaal, raak de weg wat vaker kwijt, geluk vind je niet op de bestemming maar in de tussentijd. Toen ik dit las wist ik gelijk dat het waar is. De mooiste dingen kom je tegen wanneer je het niet verwacht.

Tijd voor een nieuwe week.

De weersvoorspellingen voor deze week zien er ongeveer zo uit: Regen, storm, mistig en regen. Maar dat hoort niet veel uit te maken. Naar buiten dus, ongeacht het weer! Of nou ja dat was wel eerst de bedoeling. Maar dan is binnen zitten en filmpjes kijken ineens ook wel erg leuk. In de middag gaan we naar het binnenzwembad. Wat fijn dat warme water! De meiden vinden het zwemmen ook super leuk,

Dinsdag is de echte storm dag. Fietsers worden van de weg geblazen en je kunt de kinderen beter vasthouden tijdens het lopen. De regen valt overdag mee. Het is vooral een harde wind. Maar toch besluit ik te gaan wandelen. Het is zo interessant als er zo veel gebeurt. Camera mee en gaan. Vanaf het punt waar ik heen wandel kan je de zee goed zien. Wow wat ziet die er wild uit! Als er extra harde windstoten komen probeer ik achter wat grotere bomen te gaan staan zodat ik niet omver geblazen wordt. Wanneer de takken beginnen af te breken in het bos waar ik loop besluit is terug te gaan. Ik ben wel een paar uur buiten geweest en gelopen.

Aan de bomen is wel te zien hoe hard het waait

De tijd gaat wel snel hoor. Het is een gek idee dat ik er nu een maand ben maar het klinkt ook gek dat ik er nog voor 9 maanden ben. En dat het over 2 maanden al het nieuwe jaar is. Als de tijd vliegt moet ik maar leren mee te vliegen. De organisatie en andere au pairs zeggen dat de 4e week meestal het moeilijkste is. Zelf denk ik nu ook uitgevonden te hebben waarom dat zo is. In het begin ben je zo enthousiast dat je zo veel mogelijk gaat doen en zo veel mogelijk dingen opzoekt. Na de 4 weken wordt het “vakantie gevoel” omgewisseld door het thuis voelen. Dat is even wennen maar natuurlijk komt dat weer goed.

Door de vele regen deze week ben ik vooral veel binnen geweest en dingen voor mezelf gedaan

Wollen Noorse trui aan en lekkere oplos koffie

Geen wekker deze ochtend want het is weekend! Geen wekker betekent niet gelijk uitslapen want de kinderen die rond 6 uur wakker worden zijn ook een soort van wekker. Maar ik kan wel langer blijven liggen:)

Iedereen klaar? Oké dan! Start de auto. De kinderen en de moeder gaan naar de gymzaal en ik rij met ze mee om in de omgeving te gaan wandelen.

Het is hier prachtig. De mooie blauwe lucht en het geluid van de zee op de achtergrond is perfect. Ik heb ook snel de perfecte plek gevonden om mijn zelf meegebrachte lunch op te eten.

Hmmm genieten dit 🙂

Ik voel het al. Vandaag wordt een mooie dag. Na bijna 3 uur wandelen is het tijd om terug te gaan.

Weer aangekomen bij het huis eten we aardbeien uit Nederland om te vieren dat ik er nu 4 weken ben! 1 maand al, dat is snel gegaan.

In de avond spreek ik af met een meisje om naar de opening van de pushwagner galerij te gaan. Eerst een stukje wandelen en dan naar de galerij waar een grote tent buiten staat. In de tent verkopen ze taart! Hoera chocolade taart. We gaan zitten en luisteren naar toespraken en muziek optredens. De burgemeester komt ook nog langs om het officieel te openen. Gelukkig spreekt het meisje waarmee ik ben Noors en kan ze voor mij de toespraken vertalen. En dan gaat de galerij open. De hele tent wil tegelijk naar binnen en daarom wachten wij een half uurtje. Tijdens het tweede muziek deel blijven we binnen om naar de kunstwerken te kijken. Het is zo interessant! Buiten is het erg koud, het is dan ook extra fijn dat er vuurkorven klaarstaan. De warmte op je handen voelen. rook ik je ogen krijgen, luisteren naar het rustgevende geluid van vuur en het wat hardere geluid van de muziek. Dit is toch wel een perfect momentje.

De avond wordt alleen maar magischer wanneer ik naar huis fiets. Het is een heldere avond en voor het eerst kan ik echt de sterren zien. Wauw dat is genieten. Ineens kleurt de lucht wat groen, is dat het stadslicht of een wolk? Ik blijf wat langer kijken en begin steeds meer te twijfelen of het groene in de lucht het Noorderlicht is. Ja hoor! Het is nu wel heel duidelijk , het groene licht beweegt en springt omhoog en omlaag in de lucht. Dat was magisch.

Je kan het alleen zien als je scherm helder is en je goed kijkt

Tip: als je de camera mee neemt vergeet dan niet de sd kaart er weer in te doen nadat je de foto’s op je laptop hebt gezet. Anders kom je magische momenten tegen en doet je camera het niet.

Als ik wakker wordt hoor ik dat ze in de keuken kerstliedjes luisteren. Dat is leuk om mee wakker te worden. Het wordt nog leuker als ik uit het raam kijk. Sneeuw! Door de regen is de sneeuw al snel weer weg maar het was toch wel even speciaal.

Nederlands en Noors diner. In de middag zijn wel al druk bezig met aardappels en wortels schillen. We gaan vanavond hutspot eten. Iedereen helpt mee en vind het erg lekker. Als toetje eten we lefse, wat dan weer typisch Noors is.

Het blijft leuk om Noorwegen en Nederland samen te brengen.

5 gedachten over “Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding

Voeg uw reactie toe

 1. Wat een geweldige ervaring om het noorderlicht te zien!!
  Leuk om te lezen dat je steeds nieuwe dingen meemaakt en nieuwe gerechten leert kennen.

 2. Een fiets, een camera, geweldige spullen om de wereld daarmee te verkennen en herinneringen in de vorm van foto’s te verzamelen. Voor ons ook mazzel, want wij genieten er nu al van!
  De tijd vliegt inderdaad. Het lijkt nog maar zo kort geleden dat je vertrok! Fijn dat je daar alle seizoenen mee gaat maken. Ze zijn allen bijzonder in het hoge noorden. Sneeuw ga je dit jaar vast meer zien dan je in je hele leven gezien hebt! En Noorderlicht … ik ben jaloers, maar gun jou nog heel veel mooie avonden met zo’n spectaculaire lichtshow!
  Veel succes op school volgende week. Je spreekt straks vloeiend Noors! Ik stel voor dat we op 3 augustus 2020 een echte Noorse bingo- avond houden, compleet met huppelwaterbar, een duik in het zwembad en de jaarlijkse bittterballentest! Ik heb er nu al zin in. 😀

 3. Weer een mooi verhaal, op deze manier krijgen wij een bijzondere inkijk in het dagelijks leven van jou als au pair in noorwegen.
  Wat mooi dat je het noorderlicht hebt gezien.
  Succes bij de noorse les

 4. Bam, in the pocket! Afvinken maar, Noorderlicht wat gaaf!! Wat moet dat bijzonder zijn geweest. Hopelijk mag je hem nog vaker zien!:):)

  Ik kijk nu al uit naar de volgende blog.

  Veel liefs en dikke knuff!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑