De eerste week Noorwegen

Hoelang ben ik hier al? Nog maar 7 dagen(eigenlijk al 14 maar deze blog gaat over de eerste week)… Het voelt al veel langer maar ook alsof ik gister pas ben aangekomen. De eerste dagen heeft vooral in het teken gestaan van wennen en dingen regelen.

De eerste dag ben ik gelijk in een Noorse supermarkt geweest wat erg leuk was. Door een winkel lopen is een leuke manier om nieuwe woorden te leren.

In noorwegen maakt het niet uit waar je kijkt.Overal is wel een mooi uitzicht. De een nog prachtiger dan de ander maar allemaal even speciaal. Vanaf een speeltuin dichtbij waar we de eerste dag heen gaan is een mooi uitzicht tussen de huizen door op de fjorden.

Het is ochtend. De eerste ochtend dat ik wakker wordt in Noorwegen. Het is dan ook geen verrassing dan het zonnige weer van gister zich heeft omgewisseld voor regen. Maar regen is niet erg. Hier spelen we altijd buiten. De kinderopvang/ Barnehage waar ze heen gaan is altijd open om van de speelplaats gebruik te maken. Dat doen we dan ook graag. Regenkleding aan en gaan!

Regenkleding uit en opwarmen! De kinderen zijn moe dus gaan na het eten slapen. Dat geeft mij de gelegenheid om een wandeling te maken. Het deel van Levanger waar ik woon ligt op een heuvel dus met een paar minuten lopen zijn er prachtige uitzichten

De eerste dagen doen we veel samen zodat ik kan zien hoe het moet. Zo brengen we de kinderen maandagochtend samen naar de barnehage. Het gebouw is groot en erg mooi! Ze zijn al bezig met het bakken van een brood dus het ruikt ook lekker. De nederlandse scholen en kinderopvang kunnen zeker een voorbeeld nemen aan de noorse barnehage. Ze gaan altijd naar buiten, het weer maakt daarin echt niks uit. Op maandag krijgen de kinderen kleren voor de hele week mee. Een boodschappentas vol. Als iets tussendoor erg vies is wordt het meegegeven naar huis en de rest halen we vrijdagmiddag weer op.

Een dag ziet er ongeveer zo uit: rond 6:15 Opstaan, de kinderen helpen met de ochtendroutine en zorgen dat de kinderen tussen 6:45 en 8:00 op de barnehage zijn. Als ik terug kom heb ik genoeg tijd om de badkamer en keuken op te ruimen. Elke dag heb ik ook andere taken in huis die ik dan uitvoer. Tussen de ochtend en middag taken in heb ik vrije tijd en ga ik vaak naar buiten. Om 15:30 haal ik de kinderen weer op en heb gezorgd dat het avond eten al klaar staat. Vanaf 18:30 heb ik weer tijd voor mezelf. In het weekend ben ik vrij dus ik mag dan kiezen of ik met de familie iets ga doen of zelf iets ga doen.

De taal is nog wel lastig. Mijn taalcursus start pas op 11 november. Kan niet wachten tot het zover is! Nu redt ik het met engels en aardig wat woordjes. Maar met de losse woordjes is het niet altijd mogelijk om een zin te maken. Het is vooral lastig als een van de kinderen een heel verhaal vertelt en het dat het enige wat ik er van begrijp is dat het over een paard gaat.

Wat helpt met het leren van de taal?

 • Goed luisteren naar gesprekken en veel vragen
 • kinderliedjes zingen
 • kinderboeken lezen
 • het nieuws kijken in het Noors
 • naar Noorse radio luisteren
 • Gewoon proberen
 • Een taalcursus volgen…

Tijdens de dag probeer ik zo veel mogelijk buiten te zijn en de omgeving te ontdekken. Helemaal klaar om te gaan en dan begint het heel hard te regenen. Toch maar een dagje binnen blijven dan 🙂

De volgende dag sta ik weer vol goede moed klaar voor een wandeling. Doel: naar de winkel. Uitvoering: De goede route niet kunnen vinden en weer naar huis gaan.Maar het was zeker een mooie route!

Mooi uitzicht vlak naast het huis

Een beetje Nederland in Noorwegen, Ik heb nog een paar dagen gewacht met het geven van de cadeautjes. Eerst elkaar leren kennen. Nu is het dan zover! Iedereen is erg blij met de spullen. Stroopwafels zijn zeker een favoriet! De knuffels worden stevig geknuffeld, het eten lekker gegeten, de boeken goed gelezen en de sleutelhangers goed gebruikt. Dat is vast een teken dat het gelukt is om mijn beetje Nederland in Noorwegen af te leveren.

Oja koken uit Noorse kookboeken is best lastig en wat je ook niet moet doen is je hand tegen de bovenkant van de oven stoten. Ik kan ook iedereen afraden om pannen/eten te voelen of het al warm is.

Het bos vlakbij het huis is gelukkig niet de grootste. Dat geeft toch een veiliger gevoel als ik zomaar bospaadjes in loop omdat ze er mooi uit zien. Aan richtingsgevoel heb je hier wel veel! Zo kom ik na een tijdje lopen weer op de goede plek het bos uit.

Deze dag is het tijd voor een tweede poging om naar de winkels te lopen. En het is gelukt! Met een kaneelbroodje en wat drinken in mijn hand loop ik de winkel weer uit. Het is vandaag erg zonnig, dat maakt het extra fijn voor een mini picnic . Levanger ligt aan het water, dat betekent dat er veel mooie plekjes zijn om te zitten en over het water te kijken

Het eerste echte weekend hier. Het weekend van 28 september was ik er maar half en vooral erg moe. Ik ben er al wel achter dat vrij zijn in het weekend nu nog moeilijk is. Je gaat toch vanzelf weer helpen en dingen doen.

Wakker worden door het geluid van de kinderen is nog wel een ding waar ik aan moet wennen. Als ik mijn gordijn open doe zit het raam onder de ijskristallen. erg mooi! Het is deze week mooi weer geweest. Koud maar helder. Na een lekker ontbijt met eieren maken we ons klaar voor een wandeling. We lopen naar het centrum via een mooie route. Het oude centrum heeft veel houten huizen en een mooi station. Later zitten we nog even in het park en eten daar de zelf meegenomen broodjes op.

Zondag ga ik mee naar een verjaardag in Trondheim. De route naar Trondheim heeft fantastische uitzichten. Het is erg gezellig en ze hebben mega lekkere Noorse wafels en taart. De taart heet world’s best cake, en het was ook zeker erg lekker!

En wat doe ik hier verder zo in Noorwegen? Vooral heel erg genieten en zo veel mogelijk uit de tijd halen.:)

En het eten? Dat is ook nog wel wennen. Door de weeks kook ik eigenlijk elke dag en vind het erg leuk om te doen.

Is er nog iemand die het leuk vind om langs te komen? 🙂

7 gedachten over “De eerste week Noorwegen

Voeg uw reactie toe

 1. Prachtig lieverd! Erg mooi daar zeg en wat vind ik dat tof om te lezen dat de kids altijd naar buiten gaan. Gaaf!!

 2. Een week met heel veel nieuwe indrukken. Fijn dat je zo geniet en de omgeving gaat verkennen. Prachtige foto’s Cristel. Wij genieten met je mee?

 3. Haha, wie er langs wil komen? Wie niet? Onze ‘zolderbewoner’ kan in ieder geval niet wachten tot het kerst is! En zelf wil ik ook best wel een tripje naar het hoge noorden maken! 😉 Noors onderwijs is geweldig, daar kunnen we in Nederland zeker nog wat van leren. Buiten spelen is zo belangrijk voor kinderen. Het weer is nooit slecht, hooguit de kleding die je op zo’n moment draagt! Je woont daar in een prachtige omgeving, fijn dat je ook tijd hebt om daar van te genieten en te fotograferen en de taal… ach, dat komt vanzelf wel goed. Over een half jaar schrijf je misschien je blog in het Noors. 😉 Ha det gøy og hjertelig hilsen.

  1. Haha kom maar langs hoor! Gezellig, en dan mag je de zolderbewoner ook wel mee nemen? En de blog in het Noors schrijven weet ik nog niet zo hoor haha

 4. Wat een geweldige omgeving. Heel veel succes met alles uitvinden, leuk dat je verslag maakt en wij mee kunnen kijken in jou leven daar. Geniet er lekker van.

 5. Potverdikkie, ze boffen daar met jou! Ik hoop dat je een hele fijne tijd zult hebben, geniet! Heb je ook een speciale camera mee genomen voor de mooie omgeving? Zal straks ook prachtig zijn in de winter! Wauw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑